Zwitserland: Uitzondering voor zelfbouw geformaliseerd

Zwitserse vlagDe Zwitserse amateurvereniging USKA zegt dat de essentie van amateurradio is dat je ook zenders kunt gebruiken die je zelf hebt gebouwd

De invoering van de Europese CE-certificeringsvereiste in Zwitserland stond destijds in tegenspraak met dergelijke vrijheden. Daarom heeft hun AT, OFCOM, in januari 2010 in een aanvullende brief de praktische toepassing van CE-conformiteit voor radioamateurs gespecificeerd.

In verband met de nieuwe Europese radiorichtlijn in 2015, evenals de nieuwe Telecommunicatiewet en de bijbehorende verordeningen sinds 1 januari 2021, heeft OFCOM de details van de regels aangepast aan de huidige wetgeving en officieel gemaakt in OFCOM Nieuwsbrief nr. 429 uitgebracht op 1 juni 2022.

Om kort te zijn: alles blijft zoals het was. Voor radioamateurs met HB9 (HAREC) roepnaam gelden nog steeds de volgende vrijstellingen:
• Je mag je eigen zenders blijven bouwen en bedienen. CE-certificering is hiervoor niet vereist
• In de handel verkrijgbare apparaten mogen worden aangepast voor persoonlijk gebruik.
• Zelfs apparaten die uit het buitenland zijn geïmporteerd zonder CE-markering mogen voor persoonlijk gebruik worden gebruikt. Elke radioamateur is echter verantwoordelijk voor de naleving van controle op ongewenste emissies.
• Gemodificeerde apparaten mogen ook na een langere periode van persoonlijk gebruik met een ontvangstbewijs worden doorverkocht aan andere radioamateurs met HB9-machtiging.
• Zenderkits mogen worden geïmporteerd en gebruikt voor persoonlijk gebruik.

Apparaten die door OFCOM als “niet-compatibel” zijn verklaard en daarom zijn gepubliceerd op OFCOM’s lijst met niet-compatibele apparaten, zijn vrijgesteld van de bovenstaande regel.

Het feit dat de HB9-serie radioamateurs uitzonderingen krijgen op de CE-conformiteitsregels is een voorrecht en getuigt van een groot vertrouwen van de overheid in de vaardigheden en het verantwoordelijkheidsgevoel van de radioamateurs.

De details zijn te vinden in de bijgevoegde aankondiging (D/F/I/) en de bijbehorende link:
https://www.uska.ch/wp-content/uploads/2022/06/Newsletter-Nr.-429-01.06.2022.pdf