Moonbounce-ontvangsttests op 47 GHz

Zie de maan schijnt...De Portugese nationale amateurradiovereniging REP rapporteert over de recente 47 GHz moonbounce (EME) test door Miguel Pelicano CT1BYM

 

Een vertaling van het bericht van CT1BYM luidt:

Voor mij zal 4 juli 2022 voor altijd als historisch worden vastgelegd: ik heb een emissie via maanreflectie op 47GHz kunnen ontvangen, met een schotel van 90 cm!!

Manfred, DL7YC, had met de systeemontwikkelingsgroep, EA3HMJ, EB3FRN en ikzelf, CT1BYM, afgesproken om een ​​late namiddaguitzending te doen om enkele componenten te testen: LNA en golfgeleiders, volgsysteem en antennes.

José, EA3HMJ, met een schotel van 1,2 m, zou altijd beter uitgerust moeten zijn dan ik om de signalen te ontvangen, met een kathrein van 90 cm.

Maar bij deze frequenties is de oppervlaktecorrectie van de reflecterende spiegel absoluut cruciaal (zie de vergelijkingen van Ruze over de parabolische spiegel).

Ik heb een paar uur voor de test wat metingen gedaan. Het was een warme dag, 35º, 37% relatieve vochtigheid, luchtdruk 1014 hPa.

De maan was perfect “zichtbaar”, met bijna 1dB ruis, dus het was mogelijk om de tracking handmatig aan te passen. De rotor die in deze tests wordt gebruikt, is niet de meest geschikte, dus dit zou de enige mogelijke oplossing moeten zijn … voorlopig!

De afstelling gebeurde altijd door SpectraVue te monitoren, die me samen met Rad II van LC Technologies de gegevens opleverde die ik nodig had om zo goed mogelijk op de maan te richten. Maar omdat ik geen automatisch richtsysteem had, was ik niet gefocust op andere ervaringsgebieden. Ik had nog een paar extra armen nodig!

Manfred, DL7YC, begon te zenden om 19:00 UTC, met 40W en een 2,4m schotel. De grote uitdaging: zou het mogelijk zijn om de signalen te ontvangen met zo’n klein systeem? Met 90cm zou het erg ingewikkeld worden…
Maar de waarden voor zonneruis en maanruis waren goed! 10 dB zon en 1 dB maan weerspiegelden de effectiviteit van het systeem dat ik had opgezet, wat me vertrouwen gaf om de test te gaan doen. LNA met 1.8dB NF bij kamertemperatuur en alle subsystemen werkten perfect!

Het is me gelukt om enkele cycli te decoderen, goede signalen, ondanks dat de Spread op een niveau van bijna 900Hz ligt !!!!

De signalen waren zo goed dat ik ervoor koos om tests te doen met WSJT (Ftol, QRG, enz…), om wat informatie te kunnen geven aan het softwareontwikkelingsteam. Er zijn veel aanpassingen aan deze software geweest met de tests die momenteel tegen de maan op 47GHz worden uitgevoerd, en alle gegevens dragen bij aan het trekken van de juiste conclusies.

De configuratie met de roepnaam, wanneer het ene station een ander oproept, is blijkbaar van groot belang voor het decoderingsproces. Manfred riep mij aan tot 19:14 en riep toen José aan, EA3HMJ.

Ik had geen decoderingen meer zoals “CT1BYM”, dus besloot ik de instelling te wijzigen in “EA3HMJ”. En daar was het rapport van Manfred aan José!! Om te testen, want we zenden nog niet uit. Dit alles is een lang proces, er is al veel werk verzet, er is nog veel te doen!

De dagen daarna deed ik een nabewerking van de bestanden die op de dag van de test waren opgeslagen.

Zie https://rep.pt/wp/2022/07/11/testes-de-recepcao-de-reflexao-lunar-nos-47ghz-por-ct1bym/ voor het hele verslag en bijbehorende plaatjes.

 

Geef een antwoord