SOTA amateurs voorkomen bosbrand

BosbrandHoe een SOTA avontuur een bosbrand voorkwam: De ARRL meldt dat tijdens deelname aan het jaarlijkse Summits on the Air (SOTA)-evenement van de Black Hills Amateur Radio Club (ARC) in South Dakota op 16 juli 2022, twee amateurradio-operators een mogelijke bosbrand hebben helpen spotten.

Ryan Lindblom, KE0LXT, voorzitter van de Black Hills ARC, en Christopher Jaques, KD0RAS, hadden een tocht naar Cicero Peak gemaakt. Vlak voordat ze weer naar beneden gingen, merkten ze iets op wat rook of stof zou kunnen zijn in het zuiden bij Hot Springs. Lindblom nam contact op via hun simplex-frequentie om een ​​lokale radioamateur te vragen of er meldingen waren van Forest Service-activiteiten in het gebied.

Een off-duty ranger luisterde naar een lokale repeater vanuit zijn huis, hoorde verkeer van Cicero Peak en belde het alarmnummer. Een brandweerploeg en een helikopter konden een kleine brand 4 mijl ten zuiden van Pringle, South Dakota, blussen.

Ward Hall, WC0Y, die voor zijn tweede jaar het Black Hills SOTA-weekend bijwoonde, meldde dat een boswachter op Bear Mountain uit de toren van de boswachter stapte om hem te begroeten, maar op dat moment bezig was het brandbestrijdingsverkeer in de gaten te houden.

“Ik kon de radioactiviteit horen terwijl ik op de grond bij de toren was”, zei Hall. “De ranger vertelde me later dat de Forest Service werd gewaarschuwd voor een kleine brand toen een ranger buiten dienst een lokale amateurrepeater in de gaten hield en het verkeer van Cicero Peak hoorde.” Hall zei dat de boswachter het aan de radioactiviteit weet dat ze door een vroege waarschuwing het vuur konden aanpakken terwijl het nog klein was. “Hij was erg dankbaar voor de manier waarop de amateur activiteit hen hielp en vroeg of ik het door wilde geven”, voegde Hall eraan toe.

ARRL Dakota Division Director Bill Lippert, AC0W, prees het werk van de radioamateurs voor het vroegtijdig melden van wat een grote brand had kunnen zijn, en prees de Forest Service voor hun snelle reactie.

De Black Hills Amateur Radio Club had 12 mensen die deelnamen aan hun Black Hills SOTA-weekend. De club heeft 75 leden en bestrijkt de Black Hills-regio van South Dakota, in de zuidwestelijke hoek van de staat. Ze hebben hun hoofdkantoor in Rapid City, South Dakota, en ze zijn een ARRL Affiliated Club.

 

Geef een antwoord