Twee nieuwe banden voor Canadese amateurs

RAC logoDe Canadese amateurvereniging RAC meldt dat op 28 juli 2022 Innovation Science and Economic Development Canada (ISED) een update heeft uitgebracht van een zeer belangrijk document voor Canadese radioamateurs: ‘RBR-4 – Standards for the Operation of Radio Stations in the Amateur Radio Service’.

In het document staat op welke frequenties amateurs mogen werken en met welke bandbreedtes.

Er zijn twee belangrijke nieuwe toevoegingen aan het Canadese spectrum:

• 472 tot 479 kHz, ook wel 630 meter genoemd: op deze nieuwe band mogen ze maximaal vijf watt EIRP draaien, met modes met een maximale bandbreedte van 1 kHz.
• 5351,5 tot 5366,5 kHz in de 60 meter band: dit is een nieuwe wereldwijde toewijzing. Canadese amateurs mogen maximaal 100 Watt ERP gebruiken, met modes met een maximale bandbreedte van 2,8 kHz.

De nieuwe 60-meterband is een aanvulling op hun bestaande vaste frequentietoewijzingen op 5332, 5348, 5373 en 5405 kHz. De nieuwe 15 kHz-brede toewijzing overlapt hun bestaande bevoegdheid voor het gebruik van 5358,5 kHz. Canadese amateurs zijn uniek omdat ze de bevoegdheid hebben om 100 Watt ERP te gebruiken op de vier spotfrequenties en op het nieuwe wereldwijde 15 kHz-segment. Amateurs in de meeste landen zijn beperkt tot 25 watt of minder en werken mogelijk alleen in het nieuwe 15 kHz-brede segment.

Houd er rekening mee dat amateurradio een secundaire radiodienst is op deze banden. Amateurs mogen geen schadelijke interferentie veroorzaken voor primaire gebruikers en mogen geen aanspraak maken op bescherming tegen interferentie door primaire gebruikers.

Er zijn nog andere kleine wijzigingen in RBR-4 die de voorschriften voor Canadese amateurradio’s in overeenstemming brengen met de wijzigingen die zijn overeengekomen op verschillende eerdere Wereldradioconferenties (WRC’s) van de International Telecommunications Union (ITU).

Radio Amateurs of Canada wil graag voormalig Regulatory Officer Richard Ferch, VE3KI, bedanken voor zijn toegewijde werk gedurende meerdere jaren om deze veranderingen te realiseren.

Je vindt RBR-4 hier:
https://www.ic.gc.ca/eic/site/smt-gst.nsf/eng/sf10650.html

 

Geef een antwoord