Uitbarsting bewijst belang kortegolf

LavaToen de onderzeese vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai eerder dit jaar explodeerde, waardoor de communicatie van en naar Tonga werd verbroken, keerde RNZ Pacific terug naar de kortegolf om de geïsoleerde eilandnatie te bereiken.

Public Media Alliance heeft een artikel van Richard Sutherland, Head of News bij Radio New Zealand:

In januari van dit jaar explodeerde de onderzeese vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai in Tonga. Het was de krachtigste uitbarsting in zijn soort die de wereld heeft gezien sinds Krakatoa in 1883. Naast het verzenden van atmosferische schokgolven over de hele wereld, beschadigde de uitbarsting ook de internationale hogesnelheid onderzeese kabel die Tonga met de rest van de wereld verbond.

Het koninkrijk van het eiland was afgesneden – het duurde enkele dagen voordat de communicatie werd hersteld. Informatie uit Tonga krijgen was bijna onmogelijk. Maar dankzij de kortegolf was RNZ Pacific in staat vitale informatie naar het land te zenden.

Het lijkt misschien vreemd om zo ver in de 21e eeuw over de kortegolf te praten. “Shortwave” roept beelden op van radio’s met houten panelen in de stijl van de jaren dertig die zijn volgestopt met vacuümbuizen en programma’s ontvangen die worden uitgezonden vanuit koloniale hoofdsteden.

Maar wat velen afdoen als een ouderwets distributieplatform, blijft zijn waarde bewijzen, zelfs in het tijdperk van internet. De Nieuw-Zeelandse regering tekende een miljoeneninvestering in een nieuwe kortegolfzender voor RNZ Pacific, de internationale dienst van de Nieuw-Zeelandse publieke omroep Radio New Zealand. Dit stelt hen in staat om door te gaan met en voort te bouwen op een dienst die in 1948 is begonnen, met behulp van zenders die na de Tweede Wereldoorlog door het Amerikaanse leger zijn achtergelaten.

Lees het hele verhaal op
https://www.publicmediaalliance.org/a-vital-tool-how-the-tongan-earthquake-proved-the-continuing-importance-of-shortwave/

 

Geef een antwoord