Einde missie voor twee amateur cubesats

Jaja. Ook een vliegend melkpak.Het Manila Bulletin bericht over twee CubeSat’s voor radioamateurs, gebouwd door Filippijnse studenten en met APRS Digipeaters aan boord, die nu opnieuw de atmosfeer van de aarde zijn binnengekomen.

de krant zegt:

Na 10 maanden in een baan om de aarde kwamen de eerste lokale, door universiteiten gebouwde Filippijnse kubussatellieten (CubeSats) Maya-3 en Maya-4 opnieuw de atmosfeer van de aarde binnen, respectievelijk op 4 en 8 augustus, en beëindigden hun missie, aldus het Filippijnse ruimteagentschap op dinsdag 9 aug.

De twee kubussatellieten zijn gebouwd in een lokale universitaire omgeving en zijn ontworpen en ontwikkeld door de eerste groep wetenschappers in het kader van het Space Space Science and Technology Proliferation through University Partnerships (STeP-UP) project van het STAMINA4Space-programma.

“Maya-3 en Maya-4 waren cruciaal in de ontwikkeling van de lokale ruimtevaartindustrie. Deze CubeSats zijn experimentele en educatieve platforms, en hoewel alle satellieten die in een lage baan om de aarde draaien uiteindelijk naar de aarde zullen vallen, zijn vooral de blijvende immateriële activa die het project met zich meebracht belangrijk – kennis, vaardigheden, partnerschappen en het vertrouwen dat we het kunnen doen,” zei Dr. Maricor Soriano, programmaleider van het STAMINA4Space-programma.

Lees het volledige verhaal op:
https://mb.com.ph/2022/08/09/first-locally-built-ph-cubesats-maya-3-maya-4-end-mission-philsa/