Gelijktijdig gebruik APRS en Voice repeater van ISS nu mogelijk

ARISS-logoARISS is verheugd aan te kondigen dat vanaf 11 augustus gelijktijdige gebruik van de ARISS Voice Repeater en digitale APRS-communicatie op het International Space Station (ISS) nu een realiteit is.

Huidige ARISS-communicatie omvat spraak repeateruitzendingen met de JVC Kenwood D710GA in de Columbus-module en APRS-packet verwerking via een identieke radio in de Service Module (Zvezda). Packet uitzendingen vinden plaats op 145.825 MHz.

De teams van ARISS Rusland en de VS zijn al enkele weken bezig om de Service Module-radio voor te bereiden op APRS-activiteiten. ARISS Russia-teamlid Sergey Samburov, RV3DR, leidde de inspanning en werkte samen met Russische missiecontrollers en de ISS-kosmonauten aan boord om de Service Module-radio te configureren voor APRS-verwerking. Op 11 augustus werden de laatste check-outs afgerond en werd de APRS-packetmode ingeschakeld voor amateurradiogebruik.

ARISS-Internationale voorzitter Frank Bauer, KA3HDO stelt: “Gelijktijdige werking van APRS en de spraakrepeater op ISS is een stap voorwaarts voor ARISS en vertegenwoordigt een belangrijk onderdeel van ons ARISS 2.0-initiatief, dat 24/7 interactieve mogelijkheden biedt voor jongeren en degenen die hun hele leven leren – vooral degenen die hun hele leven leren als radio amateur.” Bauer vervolgt: “Onze oprechte dank aan Sergey Samburov, RV3DR, voor het realiseren van dit cruciale ARISS 2.0-initiatief.”

De Columbus Module-radio gebruikt de roepnaam NA1SS en de nieuwe Service Module-radio gebruikt RS0ISS. Afgezien van de roepnamen zijn de radio’s identiek en zijn de packet verwerkingen hetzelfde als voorheen. Je kunt RS0ISS, ARISS of APRSAT gebruiken als packet path. Ook wordt verwacht dat beide radio’s 24×7 aan staan, behalve tijdens educatieve contacten, EVA’s (ruimtewandelingen) en aan- of afkoppelen.

Je kunt de operationele status en verwachte downtijden van de ISS radio’s vinden op 
https://www.ariss.org/current-status-of-iss-stations
 .