De Zwitserse amateurvereniging USKA nam deel aan de driedaagse CEPT ECC-SE40-bijeenkomst bij de Zwitserse communicatieregulator OFCOM.
Een vertaling van de USKA-post luidt:
Op de volgende World Radio Conference WRC in 2023 staat een agendapunt gepland dat mogelijke interferentie van radioamateurs met satellietnavigatiesystemen zoals Galileo zal behandelen. De werkgroep SE-40 van het “European Communication Committee ECC” is het orgaan dat zich bezighoudt met de technische coëxistentie tussen navigatiesystemen en amateurradio. De 77e werksessie van 25-28 juli 2022 vond plaats in OFCOM in Biel, en USKA kon als waarnemer deelnemen aan de vergaderingen.
De belangen van radioamateurs in Europa werden behartigd door Barry Lewis, G4SJH, voorzitter van het IARU Region 1 Spectrum and Regulatory Liaison Committee. Van de USKA waren Urs HB9BKT en Bernard HB9ALH aanwezig.
De focus lag op een theoretische studie die moest aantonen dat zelfs de kleinste activiteit binnen een straal van enkele kilometers de normale werking van navigatieapparatuur kan beïnvloeden. De taak van de IARU was om bezwaar te maken tegen onjuiste informatie en om passende formuleringen voor te stellen.
In de 23cm band hebben wij radioamateurs een secundaire status en zijn de navigatiesystemen primair. Beperkingen met betrekking tot het maximale zendvermogen (in HB9 vandaag 1 kW) en aanpassingen in het bandplan zijn waarschijnlijk onvermijdelijk om het langdurig naast elkaar bestaan van amateurradio en satellietnavigatie in deze band te verzekeren. Het doel is echter om minimaal één segment van bijvoorbeeld 500 kHz voor EME te kunnen realiseren en met een zo hoog mogelijk vermogen te kunnen contesten.
Het is des te belangrijker dat de IARU, die in veel commissies van de ITU, de CEPT en andere organisaties met een waarnemersstatus is vertegenwoordigd, de belangen van de amateurradio vakkundig kan vertegenwoordigen. Hiervoor is zij afhankelijk van de actieve (ook financiële) steun van haar nationale ledenverenigingen. De vertegenwoordigers van de IARU in deze organen zijn vaak mensen die al relevante ervaring hebben opgedaan in hun professionele loopbaan en dienovereenkomstig goed genetwerkt zijn.
Voor acceptatie op het “internationale toneel” is het van groot belang dat zoveel mogelijk radioamateurs lid zijn van hun nationale verenigingen. Alleen zo kunnen zij claimen op representatieve wijze de belangen van radioamateurs te vertegenwoordigen. Met andere woorden: je hoort steeds vaker dat (vooral nieuwe) amateurs geen lid meer willen worden van een vereniging omdat die toch niets voor ze doet, en QSL-kaarten doen ze wel via LotW en/of eQSL (het QSL bureau was vroeger een goed argument om lid te zijn van een vereniging, zodat je gratis je kaarten kon uitwisselen). Maar als je (inter)nationaal je belangen behartigd wil hebben, kan dat alleen als je je verenigt en met die vertegenwoordiging als gesprekspartner van overheden functioneert. En dat doet de vereniging voor je. Dus wil je je hobby kunnen blijven beoefenen, dan zijn er mensen nodig die ervoor zorgen dat je belangen verdedigd worden. Denk maar aan de lobby van de Fransen om de 2m band te gaan gebruiken voor luchtvaartcommunicatie op vliegvelden. En nu de strijd om de 23cm band, waar we al sinds 2014 over schrijven en die nog steeds voortduurt. Je hoeft die strijd niet eens zelf te leveren, maar wordt lid van een vereniging, zodat tenminste iemand jouw belangen verdedigt.