FSK-intruder in de 40m band

csm_BnetzA-Schild-1075x650_b217ee95d6In onze exclusieve kortegolfbanden zijn er altijd buitenlandse radiodiensten die daar eigenlijk niets te zoeken hebben. Deze zijn soms moeilijk te herkennen.

Dit is het geval voor de avonduitzendingen op 7080 kHz. Op het eerste gezicht is het RTTY en een legaal amateurradiosignaal. Maar het is verre van dat. Als je de parameters van de uitzending nader bekijkt, zal je merken dat deze FSK-parameters niet worden gebruikt in amateurradio.

De karaktersnelheid is 50 baud met een shift van 200 Hz. Deze modulatiemethode, CIS-50-50 genaamd, wordt voornamelijk gebruikt door de Russische marine. Een vergelijkbare uitzending is te zien op 7088 kHz.

De Duitse amateurvereniging DARC bereidt een nieuw rapport voor aan het Federaal Netwerkagentschap en vraagt aan radio amateurs en SWL’s om ontvangstrapporten online in te dienen op meldung.bandwacht.de.