Laatste HAARP experiment gebruikt input van amateurs

Onderzoekers in Alaska zullen binnenkort de resultaten doornemen van enkele grote atmosferische experimenten – die met input van amateurs over de hele wereld verzameld zijn.

 

Na een intensieve periode van 10 dagen van experimenten die op vrijdag 28 oktober zijn afgerond, zijn wetenschappers van het High-frequency Active Auroral Research Program van plan om hun resultaten te bestuderen, samen met observaties van deelnemende amateurradio-operators.

Amateurs waren uitgenodigd om de dagelijkse uitzendingen te volgen, waaronder HF-oceaanreflecties, interacties tussen satellieten en de ionosfeer, moonbouncing en een ongekende poging om een ​​signaal tegen Jupiter te reflecteren. De wetenschappers onderzochten ook mogelijke oorzaken achter het airglow-fenomeen dat bekend staat als Strong Thermal Emission Velocity Enhancement, of met het acroniem STEVE, en testen of radiouitzendingen kunnen worden gebruikt om het inwendige van nabije-aarde-asteroïden te meten.

De programmamanager, Jessica Matthews, noemde het onderzoek het meest diverse dat ooit in de Alaska-faciliteit heeft plaatsgevonden en bevatte het grootste aantal experimenten tot nu toe. Ze zei dat onderzoekers vertrouwen op burgerwetenschappers over de hele wereld. Het onderzoek werd gefinancierd met een subsidie ​​van $ 9,3 miljoen van de National Science Foundation.

Deelnemende amateurs konden hun rapporten elektronisch indienen bij het lab, waardoor ze in aanmerking kwamen voor QSL-kaarten.