75 jaar transistor

Tenzij je een liefhebber bent van bootankers, is de kans groot dat je veel van je amateurradio-succes te danken hebt aan de transistors die het hart en de ziel vormen van je installatie en andere stationsapparatuur.

De Electron Devices Society van de IEEE (Eye Triple E’s) heeft een groot deel van het komende jaar gereserveerd om het 75-jarig jubileum van de transistor te markeren.

Door velen beschouwd als de basis van de elektronica-industrie, werd de transistor in 1947 gemaakt in Bell Labs in New Jersey, waardoor vacuümbuizen voor de meeste gebruikers van elektronica buitenspel werden gezet. De ontwikkeling ervan leverde in 1956 de Nobelprijs voor natuurkunde op voor het trio dat de transistor heeft gemaakt en nu, zoveel jaren later, krijgt de erkenning vanaf volgende maand een nieuw leven.

De Electron Devices Society van de IEE zal in 2023 een reeks vergaderingen en conferenties houden, gewijd aan de transistor en aan veel van de apparaten die het inspireerde en mogelijk maakte. Het eerste programma is de IEE International Electron Devices Meeting die van 3 tot en met 7 december in San Francisco wordt gehouden.

Ook het komende jaar zal er genoeg geschreven materiaal te lezen zijn over de transistor. Leden van de Society schrijven een boek over de ontwikkeling ervan en de EDS-nieuwsbrief en IEEE Spectrum zullen de komende maanden technische artikelen over de transistor publiceren.

 

Eén gedachte over “75 jaar transistor”

  1. Ik heb ook ergens diep in het archief een AF117 liggen. Maar op de foto, is dat een AF115? Die dingen waren toch altijd met zwarte inkt op de zijkant gestempeld? Met de naam van de fabrikant erbij? Iemand die wat kan zeggen?

Reacties zijn gesloten.