ChatGPT Kunstmatige Intelligentie

ChatGPT is een Large Language Model (LLM) of “Artificial Intelligence”, ontwikkeld door het bedrijf OpenAI en uitgebracht in november 2022. Het is in staat ingewikkelde onderwerpen goed te begrijpen en goed uit te leggen, ook complexe radiotechnische onderwerpen zoals een Golay-decoder.

In tegenstelling tot andere zoekmachines worden niet diverse passende artikelen aangeboden, maar de uitleg zelf. Het is een dialoogsysteem, zodat de antwoorden verfijnd kunnen worden. Het systeem is momenteel beschikbaar voor gratis bètatesten op https://chat.openai.com/chat. Registratie met e-mail en mobiel nummer is vereist.

Het is verbazingwekkend dat ChatGPT programma’s kan maken en debuggen in bijna alle programmeertalen. Hierdoor kunnen complexe taken worden opgelost, nieuwe applicaties worden ontwikkeld en de programmeerinspanning aanzienlijk worden verminderd, of gewoon worden geholpen met codefragmenten. Het genereren van code voor een morsecodedecoder in Python duurt slechts enkele seconden.

Er zijn echter ook belangrijke beperkingen die zorgvuldig gebruik vereisen. De antwoorden kunnen overtuigend fout zijn, wat niet herkenbaar is. Programma’s kunnen fouten bevatten en inefficiënt zijn. ChatGPT is puur op tekst gebaseerd en kan alleen tekstinformatie bewerken. Afbeeldingen kunnen alleen worden gegenereerd via de omweg van het genereren van HTML-code. ChatGPT bevat momenteel geen bijgewerkte informatie na 2021 en is geen zoekmachine.

De algoritmen van ChatGPT zijn niet helemaal nieuw. De eenvoud van de applicatie en de kwaliteit en complexiteit van de antwoorden vormen echter een technische doorbraak. Het is te verwachten dat ChatGPT voortdurend verbeterd wordt maar ook dat er in de toekomst mogelijk voor betaald moet worden.