Nieuwe OTHR op Palau (Pacific)

Op het Pacifische eiland Palau wordt momenteel gewerkt aan de bouw van een nieuwe kortegolfradar voor de Amerikaanse luchtmacht. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie (MoD) eind december 2022 bekend.

OTHR’s (“Over-the-Horizon Radar”) staan ​​al tijden bovenaan de lijst van gemelde indringers op onze exclusieve HF-amateurradiobanden.

De langeafstandsradar, genaamd Tactical Mobile Over-the-Horizon Radar (TACMOR), zou een speciale rol kunnen spelen bij het monitoren van Chinese activiteiten in de Stille Oceaan en de Zuid-Chinese Zee. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van het Naval Facilities Engineering Systems Command Pacific en het werk zal naar verwachting in juni 2026 zijn voltooid, aldus The War Zone. Volgens het rapport zal de OTHR in Palau bestaan ​​uit een op afstand bestuurbare zendfaciliteit en een aparte ontvangstfaciliteit met 128 dubbele monopool antenne-elementen. De signaalverwerking vindt in realtime plaats op het ontvangststation. De gegevens worden vervolgens via een extern operationeel controlecentrum doorgegeven aan de Amerikaanse en geallieerde strijdkrachten. OTHR’s staan ​​al langer bovenaan de lijst van gerapporteerde indringers op onze exclusieve amateurradiobanden. Dat bewijzen de uitgebreide onderzoeken van het IARU Monitoring System (IARUMS). Zoals blijkt uit de meest recente statistieken voor regio 1, werden Over-The-Horizon-Radars in november opnieuw het vaakst gerapporteerd, gevolgd door uitzendingen in verschillende MIL-modi. Het zijn dit soort emissies die het grootste potentieel hebben voor interferentie in onze HF-amateurradiobanden.