FCC richt pijlen op 5GHz band voor luchtvaartuigen

FCCEen deel van het 5GHz-spectrum zou beschikbaar kunnen komen voor onbemande luchtvaartuigen, zoals drones, volgens een voorstel dat wordt overwogen door de Amerikaanse Federal Communications Commission.

FCC-voorzitter Jessica Rosenworcel gaf een verklaring af waarin ze zei dat een beoordeling van beschikbaar spectrum voor op afstand bestuurde vliegtuigen al lang had moeten plaatsvinden. De FCC bestudeert het bereik tussen 5,03 GHz en 5,091 GHz – frequenties die onder het bereik liggen dat doorgaans wordt gebruikt in de VS en andere landen voor andere draadloze apparaten met een laag vermogen zonder licentie die frequenties gebruiken die beginnen bij 5,15 GHz. In de VS beperkt de FCC de maximale kanaalbreedte die wordt gebruikt door niet-gelicentieerde apparaten om interferentie met gebruikers op het gelicentieerde deel van het spectrum te voorkomen. De frequenties waar de FCC naar kijkt, vallen niet binnen de amateurband tussen 5,65 en 5,85 GHz.

De FCC is op zoek naar input over het voorstel, dat nog belangrijker wordt naarmate het commerciële gebruik van drones in de Verenigde Staten blijft toenemen. De voorzitter zei dat de FCC ook erkent dat onbemande vliegtuigen ook van vitaal belang zijn voor eerstehulpverleners en bij rampen en natuurbrandsituaties. Ze zei dat het voorstel is ontwikkeld met input van de National Telecommunications and Information Administration en de Federal Aviation Administration.