HAARP bedankt amateurradio-operators voor hun hulp bij het laatste experiment

HAARPOp dinsdag 27 december 2022 voerde het High-frequency Active Auroral Research Program (HAARP) zijn nieuwste ionosferische experiment uit waarbij radiosignalen werden teruggekaatst van een asteroïde die de baan van de aarde passeerde.

Een ijzig landschap omringt antennes op de locatie van het High-frequency Active Auroral Research Program in Gakona, Alaska, op 20 december 2022.

Radioamateurs en liefhebbers van radioastronomie werden uitgenodigd om de test te volgen en hun resultaten naar HAARP te sturen voor analyse. Hoewel de resultaten van het experiment enkele weken op zich laten wachten, zei Jessica Matthews, programmamanager van HAARP, dat de hulp zeer op prijs werd gesteld. “Tot dusver hebben we meer dan 300 ontvangstrapporten ontvangen van de amateurradio- en radioastronomiegemeenschappen uit zes continenten die de HAARP-uitzending hebben bevestigd.”

HAARP-functionarissen zeggen dat de resultaten van het experiment kunnen helpen bij de verdediging van de aarde tegen grotere asteroïden die aanzienlijke schade kunnen aanrichten.

“We zullen de gegevens de komende weken analyseren en hopen de resultaten in de komende maanden te publiceren”, zegt Mark Haynes, hoofdonderzoeker van het project en ingenieur radarsystemen bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Californië. “Dit experiment was de eerste keer dat een asteroïde werd geobserveerd bij zulke lage frequenties”, zei hij. “Dit toont de waarde aan van HAARP als een potentieel toekomstig onderzoeksinstrument voor de studie van near-earth-objecten.”

De University of Alaska Fairbanks (UAF) exploiteert HAARP in het kader van een overeenkomst met de luchtmacht, die HAARP ontwikkelde en in eigendom had, maar de onderzoeksinstrumenten in augustus 2015 aan UAF overdroeg.