Radiotelescoop ontvangt signaal over record afstand

Groter schoteltjeWetenschappers hebben een zwak radiosignaal opgevangen van het verst verwijderde sterrenstelsel tot nu toe – een signaal dat volgens hen een kans bood om 8,8 miljard jaar terug te kijken in de tijd toen het universum 4,9 miljard jaar oud was.

Arnab Chakraborty, een postdoctoraal onderzoeker aan de McGill University, zei dat het signaal werd ontvangen op een “recordbrekende afstand”.

Een persbericht van McGill University zei dat het signaal, dat werd ontvangen door de Giant Metrewave Radiotelescoop in India, een golflengte had die de 21 cm-lijn wordt genoemd.

De onderzoekers crediteren een natuurlijk voorkomend fenomeen dat bekend staat als zwaartekrachtlensing. Wanneer dat gebeurt, buigt een ander sterrenstelsel dat zich tussen het radiosignaal en de telescoop bevindt het signaal waardoor het wordt vergroot, waardoor de telescoop het kan detecteren. Wetenschapper Nirupam Roy van het Indian Institute of Science zei dat dit proces een groot potentieel biedt voor verdere studie van verre sterrenstelsels.