KiCad 7.0.0 is uit

KiCadGisteren heeft het KiCad-team KiCad 7.0.0 uitgebracht – een verrassing voor degenen onder ons die nog maar net gewend zijn geraakt aan de wonderen van KiCad 6, en het is ongetwijfeld een welkome!

Sommige van deze functies heb je misschien gezien in de KiCad 2022 eindejaarssamenvatting, en nu kunnen we ermee spelen in een stabielere configuratie. Er is een schat aan functies en oplossingen voor alle niveaus van KiCad-gebruikers, zowel beginners, hobbyisten als professionals – laten we beginnen met enkele die iedereen kan waarderen!

Het eerste dat je wil horen, is het binaire bestand kicad-cli – ja, KiCad krijgt native commandline-ondersteuning en je kunt er een dozijn verschillende dingen uithalen, van gerbers en BOM-bestanden tot STEP en schematische PDF’s. Voorheen was het altijd zo dat als je van schema naar PCB-lay-out ging, je midden in een nog niet gepositioneerde footprint-oceaan terechtkwam – nu biedt KiCad 7 de tools om de plaatsing van nieuw toegevoegde footprints te automatiseren! Er zijn routeringsfuncties die het tekenen van sporen automatiseren – het is niet helemaal autorouting, maar het brengt nogal wat functies van een eenvoudige maar krachtige autorouter binnen handbereik. Last but not least, als je ooit KiCad op mysterieuze wijze hebt laten crashen en je had het te druk om een bugrapport te maken, dan zul je blij zijn te horen dat KiCad nu privacybewuste crashrapportage heeft voor het debuggen van dergelijke crashes – een toevoeging die heeft al geholpen bij het uitzoeken van een aantal lang bestaande KiCad-crash-veroorzakende bugs.

Voor degenen onder ons die met KiCad-werken verder gaan dan het beginnersniveau, is er ook een solide reeks toevoegingen! Drag&drop valt misschien wel het meest op – het laat je schematische en PCB-gedeelten toevoegen aan je boards van andere projecten, en als het nog geen subontwerpondersteuning betekent, dan is het zeker een stap in de goede richting! Dan zijn er functies zoals database-integratieondersteuning voor het vullen van componentinformatievelden, Do Not Populate-indicaties die het schematische symbool grijs maken en het component verwijderen uit stuklijst en plaatsingsbestanden, verbeteringen in simulatorintegratie, hyperlinks in schema’s die zelfs behouden blijven bij het exporteren naar PDF, mechanische en ontwerpregelcontroleverbeteringen, automatisch hervullen van zones en nog een dozijn andere coole dingen. We houden vooral van de hierboven afgebeelde functie, waarmee je boards kunt reverse-engineeren door een bitmapafbeelding van het bord in kwestie in het werkveld van de PCB-editor te plaatsen en er tracks op te tekenen, zelfs met ondersteuning voor side flipping – bekijk de release blogpost voor een videodemonstratie!

Deze release is serieus opwindend en het lijkt erop dat het KiCad-team op weg is naar een sneller schema voor grote releases, waarbij de datum van vandaag wordt vergeleken met de release van KiCad 5 in december 2018 en de release van KiCad 6 in december 2021. We kunnen niet wachten op de schat aan bugfixes die onvermijdelijk volgen op een .0.0-release als deze, maar op grotere schaal lijkt het erop dat functies sneller van testen naar stabiele releases gaan, en dat is een groot voordeel om KiCad de zeer competitieve PCB-suite te houden die het is.