Braziliaanse overheid publiceert nieuwe frequentietoewijzing

Anatel (het Braziliaanse AT) heeft onlangs de resolutie “759/2023” gepubliceerd met hun nieuwe PDFF (Plan voor toewijzing, distributie en bestemming van radiofrequenties) met positieve resultaten voor amateurradiodiensten.

Het laatste deel van de 4 m-band (81-81,5 MHz) werd erkend als amateurradio volgens ITU Radio Regulations (RR) voetnoot 5.561A, terwijl de 70 cm-band (430-440 MHz) werd verheven tot primaire dienst volgens de RR-voetnoot 5.278.

De verbetering was mogelijk door wijzigingen die tijdens de World Radio Conference van 2019 in de RR werden gepromoot, waardoor Brazilië, Uruguay en Paraguay in de voetnoot konden worden geïntroduceerd op de lijst van landen met de nieuwe status. Dit werk werd ondersteund door IARU en ledenverenigingen zoals LABRE, de Braziliaanse Amateur Radio Society, in samenwerking met hun respectieve nationale administraties en delegaties.

Dit is een van de voorbeelden hoe het internationale werk de amateurradiodienst en de telecommunicatie ook op nationaal niveau ten goede zou kunnen komen door de interactie tussen internationale en regionale organisaties, IARU, aangesloten verenigingen en lokale overheden. IARU nodigt hun verenigingen uit om hun steun te behouden en zich aan te sluiten bij deze inspanningen om amateurradio in hun landen en wereldwijd te versterken.