Amateurs helpen bij rampen

BevinkjeDe afgelopen weken waren er verschillende incidenten in de wereld waarbij radio amateurs een rol gespeeld hebben bij het tot stand brengen en operationeel houden van communicatielijnen.

Om te beginnen Nieuw-Zeeland, dat zich probeert te herstellen nadat cycloon Gabrielle een nationale noodtoestand veroorzaakte. Op het Noordereiland kwamen minstens 11 mensen om het leven en werden duizenden vermist.

Radio-operators van de Amateur Radio Emergency Communications, of AREC, werden op de proef gesteld nadat de cycloon Gabrielle over het Noordereiland raasde en overstromingen en schade aan de infrastructuur veroorzaakte. Vrijwilligers van AREC en andere amateurs met vergunning hadden zich schrap gezet voor de aanlanding van de storm op zondag 12 februari. Don Robertson, ZL2TYR/ZK6EX, de CEO van AREC, vertelde dat AREC in Auckland radio-ondersteuning begon te bieden aan veldteams in de hele regio en VHF-contact onderhield met de 14 burgerbeschermingscentra in de regio plus lokale gemeenschapsreactiegroepen. Vrijwilligers registreerden contacten, behandelden logistiek, telefoongesprekken, communicatie en gebruikten hun pc-vaardigheden waar nodig totdat AREC op donderdag 16 februari om 12.00 uur werd afgebouwd. Ondertussen waren in het zwaar getroffen Hawkes Bay, te midden van stijgende rivieren en stroomuitval, slechts drie AREC-leden in staat om te reageren, elk in ploegendiensten van 12 uur.

Er zijn nog veel meer verhalen over de heldhaftige inspanningen van AREC-leden en erkende amateurradio-operators en de details zullen te zijner tijd naar buiten komen. Veel herstelinspanningen zijn op gang gekomen en zullen naar verwachting nog jaren voortduren.

En dan natuurlijk Turkije. Uren nadat een aardbeving met een kracht van 6,4 op maandag 20 februari de reeds getroffen regio van Turkije en Syrië op zijn grondvesten deed schudden, richtten de reguliere media hun aandacht op de cruciale rol die amateurradio daar speelt.

Toen de communicatie in een groot deel van de regio van Turkije en Noord-Syrië was verbroken, hielden amateurradiorepeaters op VHF- en UHF-frequenties de communicatie open voor reddingswerk en andere hulp. Dat dramatische verhaal werd op dinsdag 21 februari in het BBC-programma “Digital Planet” verteld door Aziz Şasa, TA1E, voorzitter van de Turkse amateurradiovereniging. De gepensioneerde ingenieur werd geïnterviewd door presentator Gareth Mitchell, zelf een amateurradio-operator, met de roepnaam M7GJM.

Aziz zei dat na de ramp VHF- en UHF-repeaters in de hele regio gedurende zeven dagen het enige communicatiemiddel waren, waarbij reddingswerkers en instanties frequenties en informatie deelden. Hij zei dat de capaciteiten van HF voor langere afstanden niet zo essentieel waren, omdat de meeste problemen die werden behandeld lokaal waren en konden worden afgehandeld via frequenties met een korter bereik.

Op de vraag wat de grootste bijdrage van de amateurs tot nu toe is geweest, antwoordde Aziz simpelweg: “We hebben geholpen levens te redden. Ik geloof dat dat best aardig voor ons is.”