Het zijn de Greyline weken!

De equinox is over iets minder dan twee weken – het zijn “greyline-weken”, 40 en 30 meter profiteren er momenteel het meest van.

 

Op de getoonde kaart (uit: DX Atlas) is te zien dat er rond de equinox op 20 maart in de avond DX kansen zijn richting Australië en de Pacific. Het is ook een spannende tijd voor aurora-fans, aangezien aurora’s dol zijn op de equinoxen. En ook op de korte golf kunnen er dan ongebruikelijke voortplantingen voorkomen.

Onderzoekers noemen dit het “Russell-McPherron-effect”: er ontstaan ​​scheuren in het aardmagnetisch veld rond de equinoxen. Zelfs een zwakke zonnewind kan dan diep doordringen en een prachtig lichtspel aan de nachtelijke hemel ontsteken. Het is ook de tijd van grote magnetische stormen. Een studie (N. U. Crooker, E. W. Cliver, B. T. Tsurutani: The semiannual variation of great geomagnetic storms and the postshock Russell-McPherron effect preceding coronal mass ejecta, 1992; in: https://doi.org/10.1029/92GL00377) laat zien: Van de tweeënveertig grote stormen in de periode 1940-1990 vond er geen enkele plaats tijdens de zonnige maanden juni en december, maar 40 procent tijdens de equinox-maanden maart en september. Dit suggereert dat de gevonden halfjaarlijkse fluctuaties in de middeling van de indices niet het resultaat zijn van een statistisch effect, maar eerder kunnen worden toegeschreven aan de stormen zelf.

 

Geef een antwoord