Subsidie gaat FreeDV technologie vooruit helpen

Gewoon, spectrumEen welkome boost voor cutting-edge amateur radio. Een belangrijke open-source amateurradiotechnologie voor digitale HF-spraak heeft een grote subsidie ontvangen om de ontwikkeling ervan te bevorderen.

Het FreeDV-project, een open-source software-initiatief van een internationaal team van radioamateurs, heeft 420.000 dollar ontvangen van Amateur Radio Digital Communications. Het team is van plan dat geld te gebruiken om FreeDV mainstream te maken.

Volgens een persbericht van ARDC is het doel om [citaat] “de weg vrij te maken voor wijdverbreide acceptatie van een echt open-source, digitaal spraaksysteem van de volgende generatie voor HF-radio.” [einde citaat]

Een deel van het geld gaat naar het inhuren van ontwikkelaars van digitale signaalverwerking om samen met FreeDV-vrijwilligers te werken aan het verbeteren van de leesbaarheid van digitale spraak die via SSB wordt overgedragen onder slechte HF-omstandigheden. Het plan is om de werking met een lage signaal-ruisverhouding te verbeteren en de spraakkwaliteit te verbeteren. Het team hoopt ook dat FreeDV ook kan worden ingebed in wat meer commerciële radio’s. Daartoe zullen specialisten samenwerken met enkele commerciële HF-radio-ingenieurs.

De FreeDV-website vermeldt enkele versies van de technologie die al in gebruik zijn, waaronder de speciale versie die in gebruik is via de QO-100 geostationaire satelliet. FreeDV wordt ook gebruikt om slechte overdracht tegen te gaan door middel van experimentele combinaties van internet en HF-radio. FreeDV omvat de Codec 2-spraakcodec/modem en die zijn allemaal open source.

Uw scribent heeft jaren terug een aantal verbindingen gemaakt op HF met FreeDV, toen het nog in de kinderschoenen stond. De kwaliteit was toen nog verre van optimaal, maar het meest opvallende was de totale afwezigheid van ruis.

In Nederland is er elke zondag om 1000 UTC (nu nog 1100 local time, na het ingaan van de zomertijd 1200) een net op 3.625 LSB. Engeland heeft een wekelijks net op zondag om 0900 Localtime (hier dus uurtje later) op 3.643 LSB en een dagelijks net om 1600 Localtime (1700 Local bij ons) op 3.693 en 3.697. Probeer het eens.