IARU Monitoring System nieuwsbrief

IARU-logoDe IARU Monitoring System nieuwsbrief is weer beschikbaar, met de rapportage over de diverse indringers op onze amateurbanden.

 

In februari was er een groeiende activiteit in de 10m band waar te nemen van Russische taxi centrales, die F3E (FM) als uitzendmode gebruikten (of er zijn er meer te horen vanwege de verbeterende condities).

Hoewel deze uitzendingen gewoonlijk kort zijn (een paar seconden), werden er tot wel 23 verschillende stations geteld in deze band.

Ook werden in deze band wat uitzendingen waargenomen van Braziliaanse CBers die in AM (A3E) en SSB (J3E) werkten.

Deze maand werden er bij verschillende gelegenheden uitzendingen gehoord in een onbekende mode, met een bandbreedte van 600 Hz, op 21001.5 kHz CF (Center Frequency), welke ook al in juni 2022 waargenomen werden maar niet meer sindsdien. Daarnaast werd een ononderbroken uitzending gedurende 36 uur waargenomen van een onbekend signaal in de 20 m band, in het bijzonder op 14000 kHz CF, met een bandbreedte van 2 kHz., bestaande uit drie draaggolven met een onderlinge afstand van 1 kHz.

Met het oplopen van de MUF blijkt dat de gebruikelijke radars in hogere banden dan gewoonlijk uitzenden. De Britise OTHR die gestationeerd is op de UK Sovereign Base Area van Cyprus bijvoorbeeld, werkt momenteel op een veel hogere frequentie dan gebruikelijk , in de 10 m band, zelfs diverse malen met twee gelijktijdige uitzendingen in deze band.

Lees het hele rapport Hier.