3 amateurs in Artemis II missie

Zie de maan schijnt...De volgende NASA-radioamateurs in de ruimte bereiden zich voor om deel uit te maken van een team van vier personen dat voor het eerst in meer dan 50 jaar in de buurt van de maan vliegt.

NASA en de Canadian Space Agency hebben de leden van de Artemis II-bemanning bekendgemaakt, de eerste bemande missie van NASA om volgend jaar weer in de buurt van de maan te komen. Drie leden van het vierkoppige team zijn amateurradio-operators: commandant Reid Wiseman, KF5LKT, piloot Victor Glover, KI5BKC en missiespecialist Jeremy Hansen, KF5LKU. De andere missiespecialist is Christina Hammock Koch. De missie staat gepland voor november 2024. De vorige missie, Artemis I, was niet bemand.

Dit wordt een vluchttest van ongeveer 10 dagen en zal de levensondersteunende systemen van het Orion-ruimtevaartuig testen, samen met andere activiteiten.

In tegenstelling tot zijn medebemanningsleden maakt Hansen zijn eerste ruimtereis. Hij heeft de Canadese nationaliteit en is de eerste Canadees die kandidaat-astronauten uit zowel Canada als de VS opleidt.