Indiase onderzoekers ontwikkelen micro-supercondensator

SupercondensatorAls het om supercondensatoren gaat, noemen wetenschappers in India hun nieuwe ontwikkeling het kleinste van het kleinste.

 

Wetenschappers in India zeggen dat ze de kleinste micro-supercondensator tot nu toe hebben gemaakt door deze te ontwikkelen uit tweedimensionale materialen: grafeen en molybdeendisulfide. Dit wordt als belangrijk beschouwd omdat naarmate elektronische apparaten steeds kleiner worden – zoals het geval is met draagbare sensoren en slimme apparaten – hun systemen voor energieopslag net zo klein moeten zijn. Supercondensatoren worden als ideaal beschouwd voor deze taak, omdat ze niet alleen energie opslaan, maar ook het soort snelle laad-ontlaadcycli aankunnen dat het vermogen van conventionele chemische batterijen te boven gaat.

Misra zei dat zij en haar collega’s tweedimensionale materialen gebruikten voor de ultramicro-supercondensator omdat het halfgeleiders zijn. Elk van de meerlaagse elektroden werkt als een veldeffecttransistor (FET).

Ze vertelde het IEEE Spectrum dat de kleine condensator een opmerkelijk hoge capaciteit heeft en gemakkelijk kan worden geïntegreerd met elektronische chips vanwege het gebruik van een gel-elektrolyt in plaats van een vloeistof.

De onderzoekers stoppen daar echter niet. Hun volgende uitdaging is om condensatoren te maken van andere tweedimensionale materialen in een poging de capaciteit nog verder te vergroten.