Amerika ook naar 60m WRC15

5mhz_logoIn navolging van de richtlijnen van de World Radiocommunications Conference in 2015 en onlangs overgenomen door Canadese toezichthouders, heeft de Amerikaanse Federal Communications Commission wijzigingen voorgesteld in de 60m-band die 15 kHz aaneengesloten bandbreedte tussen 5351,5 en 5366,5 kHz zou toewijzen voor amateurradio op een secundaire basis.

Amerikaanse General, Advanced en Extra gelicenseerde amateurs hebben momenteel vijf kanalen beschikbaar tussen 5332 en 5405 kHz – eveneens op secundaire basis – met een effectief uitgestraald vermogen van 100 W PEP. De voorgestelde nieuwe bandbreedte zou een limiet hebben van 15 Watt EIRP (conform de WRC15 aanbeveling).

De FCC’s Notice of Proposed Rulemaking is uitgebracht op 21 april en stemt overeen met de voorwaarden die worden bepleit door de ARRL.

De primaire gebruiker van de band in de VS is de federale overheid.

De National Telecommunications and Information Administration is voorstander van acceptatie van de nieuwe voorgestelde bandbreedte, waarbij radioamateurs de mogelijkheid verliezen om vier van de vijf huidige toegestane kanalen te gebruiken. Het resterende kanaal zou worden opgenomen in het nieuwe aaneengesloten deel van de 60m-band.

De ARRL vroeg de FCC echter eerder om de vier kanalen van 60 meter die buiten de nieuwe band vallen te behouden en de vermogenslimiet van 100 Watt te behouden.

De kennisgeving wordt in mei gepubliceerd in het Federal Register en opmerkingen van het publiek dienen uiterlijk 60 dagen na het verschijnen van de kennisgeving te worden ingediend.