LoRa via de maan

Zie de maan schijnt...LoRa is een communicatiemethode waarmee radiocontacten over lange afstanden kunnen worden gemaakt met behulp van doorgaans energiezuinige apparaten. Dit zou niet verwonderlijk moeten zijn, aangezien LoRa een afkorting is voor “lange afstand”, wat doorgaans gaat om afstanden in de orde van grootte van enkele kilometers.

Een groep studenten rekt de bijnaam “lange afstand” echter tot het uiterste door te proberen een signaal te verzenden en te ontvangen met een totaal pad van ongeveer 768.000 kilometer door gespecialiseerde apparatuur te gebruiken om daarmee een LoRa-signaal tegen de maan te kaatsen en weer op aarde te ontvangen.

Aarde-Maan-Aarde (EME)-communicatie wordt meestal gedaan door amateurradio-operators als hobby, aangezien de ontwikkeling van communicatiesatellieten andere toepassingen van dit communicatiepad grotendeels achterhaald heeft gemaakt. Een richtantenne en een signaal van meestal in de orde van 1 kW worden vaak gebruikt om de extreem hoge padverliezen te compenseren. Met behulp van LoRa, dat gebruik maakt van chirp-spread-spectrummodulatie, hopen ze deze vermogensbehoefte aanzienlijk te verminderen. De signalen worden gegenereerd en ontvangen op een set HackRF One-apparaten die aan een reeks versterkers worden toegevoerd, en het team gebruikt ook een set grote schotelantennes, één in New Jersey en een andere in Alaska, om de berichten te verzenden en te ontvangen.

De gebruikte software is de open-source SDRAngel dat handig is voor het besturen van de HackRF en het verschuiven van het LoRa-signaal naar 1296 MHz. Normaal gesproken wordt LoRa gebruikt op een niet-gelicentieerde band (868MHz), maar deze methode zorgt voor een fijnere controle van niet alleen de frequentie maar ook de bandbreedte, waardoor de impact van het padverlies wordt verminderd. Op dit moment hebben ze nog geen contact gehad met het Alaska-station (mede doordat die antenne onder de sneeuw ligt), maar we hopen in de toekomst meer nieuws te horen. Bekijk in de tussentijd wat meer traditionele langeafstandscommunicatie met behulp van dit protocol met meer hanteerbare antennes.