Herdenking Radio Luxemburg

LX90RTLRadio amateurs komen in actie ter herdenking van een ooit zo populaire Britse piratenzender.

 

Lang voordat de Britse piratenzender Radio Caroline vanaf een boot voor de kust van Essex de ether in ging, was er Radio Luxemburg. Tot ongenoegen van de BBC werd de Engelstalige dienst 90 jaar geleden gelanceerd en groeide uit tot een van de populairste zenders van Europa. Volgens sommige rapporten bereikte de lange- en middengolfuitzending van haar programma’s en haar Britse presentatoren een hoogtepunt van naar schatting 78 miljoen dagelijkse luisteraars voordat Radio Luxemburg in december 1991 uit de lucht ging.

Sinds juli luisteren amateurradio-operators en kortegolfluisteraars weer naar Radio Luxemburg – dit keer symbolisch, met de roepnaam LX90RTL . De zender is tot eind dit jaar in de lucht. Verschillende amateurradio-operators in heel Luxemburg roepen QRZ om de verjaardag van die eerste uitzending te vieren. Ze zijn te horen op de HF-banden met behulp van CW, SSB en de digitale modi. Ze zijn ook via satelliet bereikbaar.

De radio-operators van het speciale evenement luisteren aandachtig, vooral wanneer de QSO’s momenten van nostalgie teweegbrengen. De operators schrijven op de pagina van het station op QRZ.com: “Velen van jullie vertelden ons over jullie herinneringen en de geweldige tijd bij het luisteren naar Radio Luxemburg, vooral het geweldige entertainment met de beste muziek in de ether door de jaren heen.”

Het DARC-bureau bevestigt alle QSO’s automatisch en logs worden geüpload naar Club Log, Logbook of the World en eQSL.

 

 

Geef een reactie