Starlink satellieten gelinkt aan radiotelescoop storingen

cubesatNiemand wil met RFI te maken krijgen, maar als je de geheimen van het universum probeert te ontrafelen, is dat meer dan alleen een last: het kan je onderzoek verpesten.

 

Starlink-satellieten zenden RFI (Radio Frequency Interference, radiostoring dus -red) uit die problemen veroorzaakt voor radioastronomen, zelfs in zogenaamde ‘radiostille zones’, zoals de outback van West-Australië.

Dat is de conclusie van een onderzoeksteam dat hun bevindingen onlangs publiceerde in het tijdschrift Astronomy and Astrophysics Letters. Steven Tingay van Curtin University schrijft op de website van het tijdschrift Cosmos dat de onderzoekers met behulp van radiotelescopen signalen hebben gedetecteerd op een aantal gelicentieerde radiofrequenties, maar dat hun grootste zorg de bedoelde en onbedoelde emissies van elders betrof. Ze hebben die getraceerd naar Starlink-satellieten. De tests van de wetenschappers werden uitgevoerd op de locatie waar een SKA-Low-faciliteit zal worden gebouwd in West-Australië. Het doel van het onderzoeksartikel was om aan te tonen dat Starlink-emissies gemakkelijk konden worden gedetecteerd door laagfrequente radioantennes die de wetenschappers gebruikten in het SKA-Low-station, zoals bedoeld voor die locatie. Bekend als versie 2 van de Engineering Development Array, werden de antennes gebruikt op 137,5 MHz en 159,4 MHz.

De wetenschappers schreven in hun conclusie dat [citaat] “Onze resultaten geven aan dat zowel bedoelde als onbedoelde straling van Starlink-satellieten zonder enige beperking schadelijk zullen zijn voor de belangrijkste wetenschappelijke doelstellingen van SKA.” [endquote] Het team beveelt een dialoog aan met SpaceX om te werken aan een oplossing voor de beperking van het gebruik van versie 2 van de Engineering Development Array op de locatie.