815 vergunningen beschikbaar voor commerciële lokale digitale radio

DABVanaf 20 juni tot 1 augustus 2024 kunnen lokale commerciële omroepen een vergunning aanvragen voor lokale digitale radio.

Voor deze omroepen zijn nog 815 vergunningen beschikbaar, verdeeld over 57 gebieden (allotments) in heel Nederland. Digitale radio groeit snel in populariteit en biedt veel mogelijkheden. Met een vergunning voor lokale digitale radio kunnen de omroepen gebruik maken van DAB+ (Digitale Audio Broadcasting) en hun bereik uitbreiden.

Dat er veel animo is voor lokale digitale radio bleek eerder dit jaar tijdens de aanvraagperiode voor de lokale publieke radio. In februari ontvingen namelijk ruim 200 lokale publieke omroepen een vergunning voor DAB+.

Lokale commerciële omroepen kunnen vanaf 20 juni 2024 tot 1 augustus 2024 een aanvraag indienen voor lokale digitale radio (DAB+).

Zijn er meer geldige aanvragen dan vergunningen voor een allotment dan spreken we van schaarste. Elk allotment waarbij sprake is van schaarste wordt afzonderlijk geveild. Als een veiling nodig is, staat deze gepland voor november 2024.

De omroepen hebben tot 1 september 2025 de tijd om hun uitzendingen te starten. Alle vergunningen zijn geldig tot 1 september 2030.

De overgang naar DAB+ biedt luisteraars tal van voordelen. Allereerst staat DAB+ bekend om zijn heldere geluidskwaliteit, waardoor luisteraars kunnen genieten van een kraakhelder geluid zonder ruis. Bovendien opent dit digitale platform de deur naar een breed scala aan extra kanalen en diensten, waardoor luisteraars meer keuzemogelijkheden krijgen in het luisteraanbod.

 

Geef een reactie