Brussel wil Chinese webshops raken met invoerrechten

TaxmanDe Europese Commissie wil voortaan invoerrechten in rekening brengen voor alle pakketjes die van buiten de Europese Unie komen. De maatregel is vooral gericht op Chinese webshops Temu, Shein en AliExpress, meldt Financial Times op basis van ingewijden.

Mensen die voor minder dan €150 aan spullen bestellen van buiten de EU hoeven geen invoerrechten te betalen. Volgens de Britse zakenkrant wil het dagelijks bestuur van het landenblok af van die drempel, wat ook kleine bestellingen uit China duurder maakt. Het wordt waarschijnlijk wel lastig om overeenstemming te vinden met alle lidstaten, zegt een betrokkene.

Temu en Shein hebben de afgelopen jaren fors terrein gewonnen op de Europese markt, onder andere door hard op prijs te concurreren met westerse webshops. Voor een deel is dat mogelijk door Chinese subsidies voor postdiensten. Hoewel de maatregel alle pakketjes van buiten de EU zou raken, heeft het Amerikaanse Amazon er minder last van. Via dit platform kopen Europese consumenten vooral producten van verkopers uit de EU.

Wat betekent dit voor ons Ali-onderdelenbestellers: Om te beginnen is de BTW vrijstelling voor pakjes onder de €22 al vervallen. BTW is 21%. De invoerrechten hebben volgens de site van de belastingdienst een tarief van tussen de 0 (?) en 17%. En daarnaast hanteren de pakketdiensten nog een afhandelingstarief om dit geheel te innen. Voorbeeld: we bestellen een reeks connectoren voor €3, inclusief verzendkosten (ja, dat doen we regelmatig voor diverse experimenten.) Neem even het hoogste invoerrechtentarief van 17%, dan komt er dus BTW van 21% plus die 17% is 38% bij. Komt het totaal op €4,14. Maar die handlingkosten waren bij mijn laatste pakje (van €228, dat dan weer wel) €17,50. Dan is de lol er wel aardig af. En zo wordt particuliere innovatie de nek omgedraaid door Europees protectionisme. Alsof er een bedrijf in Europa nog connectoren produceert…

 

Geef een reactie