Bemanning ruimtestation ISS moest dekking zoeken voor brokstukken satelliet

ISSAmerikaanse astronauten aan boord van het ruimtestation ISS hebben deze week uit voorzorg in een ruimtevaartuig moeten schuilen, omdat het uiteenvallen van een oude Russische satelliet een wolk van brokstukken had veroorzaakt.

Het Amerikaanse Space Command meldt dat er meer dan 100 brokstukken van de Russische Resurs P1-satelliet zijn waargenomen. Het Amerikaanse bedrijf LeoLabs, dat activiteiten in de ruimte in de gaten houdt, spreekt op X van 180 brokstukken.

Uit voorzorg hebben de zes Amerikaanse astronauten aan boord van het ruimtestation ISS ruim een uur in een gekoppeld ruimtevaartuig doorgebracht.

De Russische satelliet functioneerde al twee jaar niet meer. Waardoor de Resurs P1 uiteen is gevallen, is nog niet bekend. Het Russische ruimteagentschap Roscosmos heeft volgens Reuters nog niet op de kwestie gereageerd.

Volgens LeoLabs zijn incidenten waarbij grote brokstukken vrijkomen zeldzaam in de ruimte. Maar doordat de satelliet uiteenviel op ongeveer 355 kilometer hoogte, zweeft het puin in een baan om de aarde waarin ook duizenden satellieten rondgaan.

LeoLabs zegt tegen Reuters dat het daardoor nog “weken tot maanden” kan duren voordat het gevaar van de brokstukken geweken is. Space Command vult aan dat er geen directe risico’s voor omliggende satellieten zijn.

 

Geef een reactie