Special event ter herinnering aan twee Litouws-Amerikaanse vliegeniers

crashDe speciale roepnaam SN91LOT is deze maand in de lucht ter gelegenheid van de tragische dood van twee baanbrekende Litouws-Amerikaanse piloten. De “91” in de roepnaam geeft aan dat er 91 jaar zijn verstreken sinds hun gedoemde transatlantische oversteek.

In juli 1933 staken twee Litouws-Amerikaanse piloten met succes de Atlantische Oceaan over in een klein vliegtuig vanuit New York City op weg naar de toenmalige hoofdstad van Litouwen. Op 17 juli, twee dagen na hun vertrek, stortte het vliegtuig, bekend als de Lituanica, neer op 650 kilometer van die bestemming. Het wrak werd gevonden in Oost-Duitsland.

De piloten, Steponas Darius en Stasys Girenas, overleefden het niet. Volgens verschillende websites is het nooit duidelijk geworden wat de crash veroorzaakte na de succesvolle oceaanoversteek.

Dit jaar is er, net als voorgaande jaren, tot eind juli een speciale roepnaam in de ether om de gedoemde inspanningen van de piloten te herdenken. Luister naar ze uit op de HF-banden. QSL via SP1PMY.

 

Geef een reactie