Zoals bijna iedereen weet hebben we in dit deel van de zonnecyclus meer dan ons aandeel CME’s gehad. NASA is begonnen met het beter begrijpen van radiogolven die worden gedetecteerd als gevolg van coronale massa-ejecties – en nu hebben ze het hulpmiddel om hen te helpen.
Het ongekende gebruik van een onderzoeksinstrument in de ruimte dat bekend staat als laagfrequente radio-interferometrie helpt NASA-wetenschappers radiogolven te volgen die afkomstig zijn van coronale massa-ejecties. De missie staat bekend als CURIE, een acroniem voor CubeSat Radio Interferometry Experiment. Ontworpen door wetenschappers van de Universiteit van Californië, Berkeley, werden de twee kleine ruimtevaartuigen van CURIE vanuit Frans-Guyana gelanceerd aan boord van een Ariane 6-raket van de European Space Agency die zijn eerste vlucht maakte. Dit is de eerste ruimtemissie die specifiek kijkt naar de oorsprong van deze radiosignalen die vaak worden gedetecteerd tijdens zonnevlammen, CME’s en zonnestormen. De twee CubeSats van CURIE zijn ontworpen om de radiogolven op te vangen en deze te trianguleren om hun punt van oorsprong te bepalen.
Wetenschappers hopen dat hun bevindingen verstoringen in de communicatie als gevolg van ruw zonneweer beter kunnen voorspellen.