Raspberry Pi als sleutel tot onderwaterverbindingen

PiWetenschappers hopen dat een Raspberry Pi een belangrijk onderdeel kan zijn om onderwatercommunicatie effectiever te maken.

 

Een Raspberry Pi wordt gebruikt als een van de drie hoofdcomponenten van een modem die door onderzoekers in Italië wordt ontwikkeld om onderwatercommunicatie effectiever en goedkoper te maken.

Zoals beschreven in een recent artikel in de IEEE (EYE Triple E) Spectrum, is de Raspberry Pi de basis van de modem. Er is ook een hardware-aansluiting voor een geluidskaart die audiosignalen genereert en opneemt. Voor onderwateroperaties gebruiken de meeste modems akoestische signalen in plaats van radio, omdat deze signalen, ondanks de lagere snelheid waarmee ze bewegen, grotere afstanden kunnen overbruggen. Onderzoekers aan de Universiteit van Padua geloven dat de modem een ​​veel betaalbaarder alternatief zal zijn voor communicatie met onderzeeërs, sensoren of andere entiteiten. Volgens het Spectrum-artikel kosten huidige modems doorgaans minstens tienduizend Amerikaanse dollars.

De onderzoekers, Filippo Campagnaro en Michele Zorzi, ontwikkelen ook een transducer voor het omzetten van energie in akoestische signalen en weer terug. Hun goedkopere apparaat is een aanpassing van iets dat normaal gesproken wordt gebruikt om de geluiden van zeezoogdieren te monitoren en kost honderden in plaats van duizenden Amerikaanse dollars.

Door deze technologie betaalbaarder te maken, geloven de wetenschappers dat het gebruik ervan kan worden uitgebreid van het leger of de offshore olie- en gasindustrie naar de gebieden van biodiversiteitsstudies en klimaatverandering.