Er wordt vaak gezegd dat de oudste satellieten die nog in de ruimte opereren de ruimtevaartuigen Voyager 1 en Voyager 2 zijn. Deze sondes werden in 1977 gelanceerd, maar zijn ze eigenlijk het oudste functionerende ruimtevaartuig in de ruimte?
Als we ook rekening houden met de satellieten in een baan om de aarde, is AMSAT-OSCAR 7 (AO-7), gelanceerd op 15 november 1974, de oudste functionerende satelliet die nog steeds beschikbaar is voor radioamateurs over de hele wereld.
In de eerste exploitatiefase had de AO-7 een levensduur van 6,5 jaar. Eind 1980 begonnen de NiCd-batterijen van de AO-7 tekenen van verhoogde weerstand te vertonen. Dit was voor de AMSAT-centrales een duidelijk teken dat het einde in zicht was. De cellen waren oorspronkelijk door NASA op hun capaciteit afgestemd. In juni 1981 vielen ze daadwerkelijk uit, toen er een periode van drie weken begon waarin de satelliet twintig minuten achter elkaar in de schaduw van de aarde bleef.
AO-7 bleef bijna 21 jaar inactief. In de zomer van 2002 kwam AO-7 echter weer tot leven. De status van een NiCd-batterij veranderde, waarschijnlijk door stralingsinvloeden, waardoor de zonnecellen de besturings- en communicatie-eenheden weer van energie konden voorzien.
Pat Gowain, G3IOR, was de eerste die op 21 juni 2002 de CW-telemetrie van de voorheen stille satelliet ontdekte en bracht Perry Klein, W3PK, de eerste AMSAT-president en ontwerper van de VHF/HF-transponder op de hoogte. Als gevolg hiervan begonnen veel satellietminnende radioamateurs de signalen van AO-7 te observeren en begon het tweede leven van de “Doornroosje” -satelliet.