Japanse onderzoekers hebben ’s werelds eerste houten satelliet, LignoSat, de ruimte in gelanceerd, waarmee ze een stap hebben gezet in de richting van het onderzoeken van de geschiktheid van hout voor maan- en Mars-bouwwerken.
De satelliet, ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Kyoto en Sumitomo Forestry, werd op 4 november 2024 gelanceerd naar het internationale ruimtestation aan boord van een SpaceX-missie. Van daaruit zal LignoSat in een baan om de aarde worden gebracht op een hoogte van ongeveer 400 kilometer.
LignoSat, een 1U CubeSat, heeft amateurradio aan boord. Er is een downlink op 435,820 MHz voor CW, 4k8 GMSK AX25-telemetrie en FM. Meer informatie is te vinden op https://space.innovationkyoto.org/amateur-radio-operators/
De satelliet, wiens naam komt van het Latijnse woord voor ‘hout’, heeft een compacte structuur ter grootte van een handpalm. LignoSat wil het potentieel van hout aantonen als duurzaam materiaal voor ruimteverkenning. Takao Doi, een voormalig astronaut en huidig onderzoeker aan de Universiteit van Kyoto, legde uit dat het gebruik van hout de weg zou kunnen vrijmaken voor het bouwen van habitats die menselijk leven en werk in de ruimte mogelijk maken.
Een van de belangrijkste taken van LignoSat tijdens zijn zes maanden durende baan zal het meten van de weerstand van hout tegen extreme ruimtetemperaturen zijn, die elke 45 minuten schommelen tussen -100° en 100° C terwijl de satelliet overgaat van zonlicht naar duisternis. De sensoren aan boord van de satelliet zullen ook monitoren hoe goed het hout de effecten van ruimtestraling op halfgeleiders dempt.
Het team achter LignoSat is optimistisch dat hun experiment zou kunnen inspireren tot een breder gebruik van hout bij ruimteverkenning. Doi hintte zelfs op het potentieel voor toekomstige partnerschappen: “Als we kunnen bewijzen dat onze eerste houten satelliet werkt, willen we deze aanbieden aan SpaceX van Elon Musk.