de PI4RAZ website


Home arrow Laatste nieuws arrow Nieuws archief arrow Nieuwe goedkope transceiver van QRP-labs


Jun 19, 2018 at 06:51 AM
Home
Laatste nieuws
Agenda
Over PI4RAZ
Technische artikelen
FAQs
News Feeds
Advanced Search
PI4RAZ Forum
PI4RAZ Logbook
Foto album
Ham Info
QSL kaartenbak
DX-cluster
JOTA cluster
Live Stream
MUF map
Tropo voorspelling
Agentschap Telecom
VERON
VRZA
Zoetermeer Award
Overig
Administrator
Blog
Contact Us
Links
Laatste Forum Topics
Login Form
Welcome, Guest. Please login or register.
19 June 2018, 06:51:05
Username: Password:
Login with username, password and session length

Forgot your password?
Banner
   Zonne  Rontgenstraling:     X-ray Status    Zonne Geomagnetisme:     Solar Geomagnetic Status
Nieuwe goedkope transceiver van QRP-labs Print E-mail
Geschreven door Administrator   
Aug 07, 2017 at 11:24 AM

qrp-labs-logo

Doe je niet aan CW, sla dit artikel dan over. Hoewel... Dit nieuwe hebbedingetje doet ook WSPR. Een schitterend kitje van QRP-labs, zowel in opbouw, uitvoering als mogelijkheden. Ongeveer half augustus te koop.

 

We hebben het over een nieuwe monoband 5W CW transceiver kit van QRP Labs.

Wat er allemaal bijzonder aan is:

Makkelijk te bouwen, op een enkel printplaatje van 10 x 8cm, met alle besturingselementen op de print. Een professionele dubbelzijdige print met opdruk, keuze voor de banden 80, 40, 30, 20 of 17m.

Uitgangsvermogen tussen de 3-5W CW (afhankelijk van de voedingsspanning), 7-15V voeding met Klasse E eindtrap, waardoor de transistoren koel blijven… Zelfs zonder koelplaat. Verder een 7-elements laagdoorlaatfilter zodat je aan alle AT eisen voldoet, en CW envelope shaping voor het voorkomen van key clicks. Een ontvanger met zeer goede prestaties en tenminste 50dB ongewenste zijbandonderdrukking. Verder een 200Hz CW filter zonder ringing, een Si5351A DDS VFO met rotary encoder afstemming.

16 x 2 blauwe backlight LCD scherm

Iambic keyer of straight key worden ondersteund door de firmware. En ben je nog niet zo vaardig in CW, dan zit er ook nog eens een simpele Digital Signal Processing CW decoder in, die ontvangen CW real-time weergeeft op het display. Over display gesproken, daar zit ook een On-screen S-meter op. Verder ondersteunt het ding Full of semi QSK (break-in) door gebruik te maken van snelle solid-state zend/ontvangstomschakeling. Hij heeft frequentie presets, VFO A/B Split werken (handig bij pile-ups), RIT, instelbare CW Offset, instelbare sidetone frequentie en volume.

Connectors: Power, 3.5mm keyer jack, 3.5mm stereo koptelefoon jack, BNC HF uitgang. Onboard microswitch die gebruikt kan worden als simpele straight Morse key, Ingebouwde test signaal generator en afregelhulpjes zodat je de afregeling makkelijk zelf kunt doen.
Ingebouwde testapparatuur: Voltmeter, HF vermogensmeter, frequentie teller, signaal generator. Hij ondersteunt daarnaast baken mode, naar keuze met automatische CW of WSPR. Er zit een GPS interface op voor referentie frequentie kalibratie en timing (voor WSPR baken).

Helemaal enthousiast ben ik over de ontvanger: in de laatste RAZzies stipte Ben PA9B in de beschrijving van zijn Digitalis al aan dat er bij direct conversie toch een mogelijkheid bestaat om ongewenste zijbanden te onderdrukken, maar daarvoor heb je quadratuurdemodulatie nodig waarbij twee (LO) signalen nodig zijn die 90 graden in fase verschoven zijn. En dat is doorgaans lastig te maken. Maar hier wordt zeer vernuftig (en volgens mij nog niet eerder vertoond) gebruik gemaakt van de meerdere oscillatoren die een Si5351A aan boord heeft (waardoor met een beetje handigheid ook multi-band mogelijk zou moeten zijn, maar dan moet je over de software beschikken). Daardoor wordt met een direct conversie principe toch een ongewenste zijbandonderdrukking van meer dan 50dB gehaald. Ik ken genoeg kristalfilters die het niet halen. En het maakt het terugkomen op een CQ roepend station geen gok van 50%. En dat voor €41... Binnenkort in dit theater:

http://qrp-labs.com/qcx

 


Meningen van lezers
Je moet je aanmelden of registreren om je mening te kunnen geven.

Laatst Gewijzigd ( Sep 07, 2017 at 12:26 PM )
Who's Online
Er zijn 212 gasten online en 1 bekende online
  • PA3EKM
Praatpaal


U moet zich eerst aanmelden voor u berichten kunt plaatsen!
Maak hier een account aan!

Call mutaties sinds vorige week

Newsflash

Stukkie spectrumEen paar weken geleden begonnen verschillende productieve Reverse Beacon Network (RBN) -knooppunten met het spotten van FT8-signalen, met behulp van de combinatie van WSJT-X en een niet-uitgebrachte Aggregator versie 5.

 

 

Geef je mening (0 meningen)
Lees meer... 

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
Design by Mamboteam.com | Powered by Mambobanner.de