de PI4RAZ website


Home arrow Laatste nieuws arrow Nieuws archief arrow Morse code en Aldis lamp voorkomen scheepsramp


Oct 16, 2018 at 03:13 PM
Home
Laatste nieuws
Agenda
Over PI4RAZ
Technische artikelen
FAQs
News Feeds
Advanced Search
PI4RAZ Forum
PI4RAZ Logbook
Foto album
Ham Info
QSL kaartenbak
DX-cluster
JOTA cluster
Live Stream
MUF map
Tropo voorspelling
Agentschap Telecom
VERON
VRZA
Zoetermeer Award
Overig
Administrator
Blog
Contact Us
Links
Laatste Forum Topics
Login Form
Welcome, Guest. Please login or register.
16 October 2018, 15:13:24
Username: Password:
Login with username, password and session length

Forgot your password?
Banner
   Zonne  Rontgenstraling:     X-ray Status    Zonne Geomagnetisme:     Solar Geomagnetic Status
Morse code en Aldis lamp voorkomen scheepsramp Print E-mail
Geschreven door Administrator   
Nov 06, 2017 at 03:03 PM

Ok, iets overdreven.Aangezien geen enkel ander communicatiemiddel werkte, gebruikte de dienstdoende vuurtorenwachter van het Bass Point National Coastwatch Institution (NCI) Morse Code en een Aldis lamp om te voorkomen dat een jacht aan de grond zou lopen nabij The Lizard, een schiereiland van het Engelse Cornwall.

 

 

aldis
 
NCI wachter Simon Sugrue zag dat een jacht afstevende op de Dales rocks, een groep rotsen die bij vloed onder water ligt.

Het jacht beschikte niet over een Automatic Identification System (AIS) baken, en Sugrue kon de bemanningvan het jacht niet bereiken via de VHF marifoon om ze te waarschuwen voor het gevaar waar ze in verkeerden.

In plaats daarvan seinde de NCI wachter de letter U – de Morse code waarschuwing voor “u verkeert in gevaar” – via de oude maar zeer effectieve Aldis lamp in de vuurtoren.

Nadat het schip nog maar een aantal bootlengtes van de rotsen verwijderd was, zag Sugrue dat het jacht koers wijzigde naar het zuiden en veilig haar weg vervolgde naar Falmouth.

Sugrue, een voormalig Master Mariner, zei dat het gebruik van de Aldis lamp hem niet vreemd was, en dat hij zijn maritieme carriëre al in 1950 begonnen was waarbij het gebruik van de Aldis lamp nog gemeengoed was.

“Het was een interesant minuutje, met de Aldis lamp in mijn rechterhand en de telefoon aan mijn oor met een open lijn naar de kustwacht, die een live verslag wilde van de situatie zoals die zich ontwikkekde,” merkt hij op.

De stationsmanager van Bass Point NCI, Peter Clements, zegt dat voor zover hij weet Bass Point nog een van de weinige NCI stations in het land is die over een Aldis lamp beschikt.

“Met de huidige staat van de techniek is het waarschijnlijker dat je een Aldis lamp die morse code berichten uitwisselt tussen schepen alleen nog maar ziet in een film over de tweede wereldoorlog over de Atlantische convooien,” zegt hij.

“Maar in de situatie waarin onze wachter terecht kwam bleek het het juiste gereedschap voor die gelegenheid en zijn snelle handelen heeft waarschijnlijk een ernstig ongeluk voorkomen,” voegde Clements daar aan toe.Meningen van lezers
Je moet je aanmelden of registreren om je mening te kunnen geven.

Laatst Gewijzigd ( Dec 06, 2017 at 08:46 PM )
Who's Online
Er zijn 205 gasten online
Praatpaal


U moet zich eerst aanmelden voor u berichten kunt plaatsen!
Maak hier een account aan!

Call mutaties sinds vorige week

Newsflash

oude radio'sDe Staatssecretaris heeft de vergunningen van Stichting SB Radio voor FM kavel B05 ingetrokken. Met ingang van 17 september 2018 mag SB Radio de frequenties niet meer gebruiken.

 

 

Geef je mening (0 meningen)
Lees meer... 

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
Design by Mamboteam.com | Powered by Mambobanner.de