de PI4RAZ website


Home arrow Laatste nieuws arrow Nieuws archief arrow WiFi: gebruik 5 GHz routers verdrievoudigd


Nov 18, 2018 at 01:01 AM
Home
Laatste nieuws
Agenda
Over PI4RAZ
Technische artikelen
FAQs
News Feeds
Advanced Search
PI4RAZ Forum
PI4RAZ Logbook
Foto album
Ham Info
QSL kaartenbak
DX-cluster
JOTA cluster
Live Stream
MUF map
Tropo voorspelling
Agentschap Telecom
VERON
VRZA
Zoetermeer Award
Overig
Administrator
Blog
Contact Us
Links
Laatste Forum Topics
Login Form
Welcome, Guest. Please login or register.
18 November 2018, 02:01:39
Username: Password:
Login with username, password and session length

Forgot your password?
Banner
   Zonne  Rontgenstraling:     X-ray Status    Zonne Geomagnetisme:     Solar Geomagnetic Status
WiFi: gebruik 5 GHz routers verdrievoudigd Print E-mail
Geschreven door Administrator   
Dec 06, 2017 at 08:45 PM

Wifi routerHet gebruik van WiFi in de 5 GHz band is verdrievoudigd. Steeds meer routers worden vervangen door modernere en snellere versies. Dat blijkt uit een onderzoek dat STRICT en FIGO in opdracht van Agentschap Telecom hebben uitgevoerd.

 

 

Uit het onderzoek is verder gebleken dat er nog ruim voldoende capaciteit beschikbaar is in de 5 GHz band. Gebruik van deze 5 GHz band levert bijna altijd een goede verbinding op: sneller en met minder kans op storing met WiFi-netwerken van de buren.

Toename draadloze apparatuur

Het aantal draadloze apparaten dat gebruik maakt van WiFi is de laatste jaren explosief gestegen. WiFi-routers maken meestal gebruik van de 2,4 GHz frequentieband. Uit eerdere metingen van Agentschap Telecom uit 2014 bleek al dat deze band daardoor aan het vollopen was, vooral in stadscentra en andere drukke gebieden. Gebruikers konden daardoor last krijgen van een trage of zelfs vastlopende WiFi-verbinding. Naar aanleiding van dat onderzoek adviseerde het agentschap om voor WiFi (ook) de 5 GHz-frequentie te gebruiken. Veel providers en gebruikers namen dit advies over.   

Verbetering

Het huidige onderzoek laat zien dat de situatie verbeterd is. Het aantal routers dat gebruikt maakt van de 2.4 GHz band nam af met 10% en het gebruik van de 5 GHz band verdrievoudigde. Opvallend is bovendien dat de snelheid van WiFi in de 2,4 GHz band sinds 2014 is toegenomen. Ook is de kans om een goede WiFi verbinding op te zetten nu groter. Dat is grotendeels te danken aan de toepassing van betere en nieuwe routers met betere communicatietechnieken (protocollen). Hierdoor verbetert de datasnelheid en vermindert de kans op storing met andere WiFi-netwerken.

Stadscentra

Een uitzondering zijn de metingen in stadscentra. De 2,4 GHz band is hier overbelast. De kans om een slechte verbinding in de 2,4 GHz te krijgen is hier groter geworden.  Het gebruik van de 5 GHz band bleek hier even groot als dat van de 2,4 GHz band. In de 5 GHz is de verbinding goed. De 5 GHz blijft daarom een goed alternatief voor de 2,4 GHz wanneer de kwaliteit van de WiFi-verbinding in de 2,4 GHz onvoldoende is.

Het onderzoek

Het onderzoek vond plaats in woonwijken, stads- en winkelcentra en kantoorparken in heel Nederland. Op meer dan tweehonderd locaties is met een proefopstelling gemeten hoeveel data er verstuurd kon worden over het netwerk en of er een goede verbinding kon worden opgebouwd. Om de ontwikkelingen goed te kunnen blijven volgen zullen de komende jaren meer metingen volgen.

 


Meningen van lezers
Je moet je aanmelden of registreren om je mening te kunnen geven.

Laatst Gewijzigd ( Jan 08, 2018 at 08:03 AM )
Who's Online
Er zijn 328 gasten online
Praatpaal


U moet zich eerst aanmelden voor u berichten kunt plaatsen!
Maak hier een account aan!
Polls
FT8:
  

Call mutaties sinds vorige week

Newsflash

BIPTOp een vergadering met de erkende verenigingen heeft BIPT onder andere laten weten dat ze de CEPT Novice vergunning wil invoeren in België. De vergunning komt wat betreft de moeilijkheidsgraad van het examen tussen de basisvergunning en de HAREC vergunning en dat moet zich ook weerspiegelen in de privileges (banden, zendvermogen, modes).

 

 

Geef je mening (0 meningen)
Lees meer... 

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
Design by Mamboteam.com | Powered by Mambobanner.de