de PI4RAZ website


Home arrow Laatste nieuws arrow Nieuws archief arrow Klokken achter door conflict op Balkan


Dec 13, 2018 at 08:56 PM
Home
Laatste nieuws
Agenda
Over PI4RAZ
Technische artikelen
FAQs
News Feeds
Advanced Search
PI4RAZ Forum
PI4RAZ Logbook
Foto album
Ham Info
QSL kaartenbak
DX-cluster
JOTA cluster
Live Stream
MUF map
Tropo voorspelling
Agentschap Telecom
VERON
VRZA
Zoetermeer Award
Overig
Administrator
Blog
Contact Us
Links
Laatste Forum Topics
Login Form
Welcome, Guest. Please login or register.
13 December 2018, 21:56:21
Username: Password:
Login with username, password and session length

Forgot your password?
Banner
   Zonne  Rontgenstraling:     X-ray Status    Zonne Geomagnetisme:     Solar Geomagnetic Status
Klokken achter door conflict op Balkan Print E-mail
Geschreven door Administrator   
Mar 07, 2018 at 10:00 AM

klok jaNetbeheerder TenneT is samen met de andere beheerders van het hoogspanningsnet in Europa boos op twee landen in het Balkangebied. Deze landen hebben volgens een woordvoerder van TenneT een conflict met elkaar en dat zorgt ervoor dat bepaalde klokken en wekkers in heel Europa tot zes minuten gaan achterlopen.

 

 

Er wordt op hoog niveau druk uitgeoefend op de landen om zich aan de Europese stroomafspraken te houden, aldus TenneT. De netbeheerder wil niet zeggen om welke landen het precies gaat, omdat dat politiek te gevoelig zou liggen.

Ruim dertig landen zorgen er samen voor dat het hoogspanningsnet een frequentie heeft van 50 Hertz. De ruziënde landen proberen elkaar onder druk te zetten door hun afgesproken portie stroom van 300 MegaWatt sinds half januari niet te leveren. Dat zorgt voor ,,een piepkleine dip'' in het net. Het blijkt dat veel huishoudelijke klokken op bijvoorbeeld ovens en wekkers die op stroom werken daar gevoelig voor zijn en gaan achterlopen.

,,Er zijn strakke afspraken over het hoogspanningsnet in Europa. Het kan niet zo zijn dat twee landen hun conflicten afwentelen op dat net. Hier moet zo snel mogelijk een einde aan komen'', aldus TenneT. De netbeheerder verzekert dat het probleem niet voor een grote stroomstoring zal zorgen. ,,Dan grijpen de Europese netbeheerders meteen in.''

Tot zover de a-technische media, die de klok wel hebben horen luiden, maar nog nooit een klepel gezien hebben (of frequentiedeler). Wat hier waarschijnlijk gebeurt, is dat door de uitblijvende levering van (een aantal maal) 300MW de rest van de generatoren zwaarder belast wordt. En dan zakt het toerental en dus de netfrequentie. Veel klokken (waaronder mijn wekker) leiden de tijd af van de netfrequentie, en als die daalt, gaat de klok achterlopen. De "dip" heeft dus geen betrekking op de spanning, maar op de frequentie. Het was me inderdaad al opgevallen dat ik vorige week mijn wekker gelijk had gezet omdat hij twee minuten achter liep, en hij vanmorgen wéér drie minuten achter liep. Klokken en wekkers die hun tijd van de 50Hz netfrequentie afleiden, hebben hier dus last van.

 


Meningen van lezers

Mening van PA2RF op 2018-03-09 10:22:07
Ik hoorde op Radio1 een vaag interview dat Kosovo hoogspanning met 60Hz zou leveren en daardoor de 50 Hz zou 'instorten'. Broodje aap dus.
Je moet je aanmelden of registreren om je mening te kunnen geven.

Laatst Gewijzigd ( Apr 06, 2018 at 07:49 AM )
Who's Online
Er zijn 176 gasten online en 1 bekende online
  • pe1rkr
Praatpaal


U moet zich eerst aanmelden voor u berichten kunt plaatsen!
Maak hier een account aan!
Polls
FT8:
  

Call mutaties sinds vorige week

Newsflash

hoop antennesT-Mobile US heeft in samenwerking met netwerkleverancier Nokia 5G getest binnen haar live netwerk in de 600 MHz-band.

 

 

Geef je mening (0 meningen)
Lees meer... 

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
Design by Mamboteam.com | Powered by Mambobanner.de