de PI4RAZ website


Home arrow Laatste nieuws arrow Nieuws archief arrow Superscherpe radiofoto zwaartekrachtlens


Apr 19, 2019 at 06:28 AM
Home
Laatste nieuws
Agenda
Over PI4RAZ
Technische artikelen
FAQs
News Feeds
Advanced Search
PI4RAZ Forum
PI4RAZ Logbook
Foto album
Ham Info
QSL kaartenbak
DX-cluster
JOTA cluster
Live Stream
MUF map
Tropo voorspelling
Agentschap Telecom
VERON
VRZA
Zoetermeer Award
Overig
Administrator
Blog
Contact Us
Links
Laatste Forum Topics
Login Form
Welcome, Guest. Please login or register.
19 April 2019, 06:28:39
Username: Password:
Login with username, password and session length

Forgot your password?
Banner
   Zonne  Rontgenstraling:     X-ray Status    Zonne Geomagnetisme:     Solar Geomagnetic Status
Superscherpe radiofoto zwaartekrachtlens Print E-mail
Geschreven door Administrator   
Jul 17, 2018 at 01:45 PM

Radio-source-MG-J0751-2716Een internationaal team sterrenkundigen, onder leiding van Nederland, heeft een van de scherpste foto’s ooit van een zwaartekrachtlens gemaakt. Dit gebeurde met behulp van een wereldwijd netwerk van radiotelescopen, waaronder die in Westerbork.

 

 

Op de radiofoto is een zogenoemde radioboog te zien, die wordt veroorzaakt door donkere materie. Onderzoekers proberen te achterhalen hoeveel donkere materie er aanwezig is in sterrenstelsels. Geen gemakkelijke opgave, aangezien donkere materie niet zichtbaar is en daardoor indirect waargenomen moet worden.

Radio-source-MG-J0751-2716

Volgens de huidige theorieën is er vier keer zoveel donkere materie in het heelal aanwezig als normale materie. Een reden hiervoor is dat veel sterrenstelsels dusdanig snel roteren dat zij uit elkaar zouden vliegen als er geen extra massa aanwezig zou zijn in deze sterrenstelsels om ze bij elkaar te houden. Deze extra massa is afkomstig van donkere materie. Diezelfde massa veroorzaakt ook een verbuiging van het licht dat wordt uitgezonden door objecten die zich achter de donkere materie bevinden en dat manifesteert zich in een boog zoals die op bovenstaande foto te zien is.

De donkere materie die er volgens de theorieën wel moet zijn, is misschien verstopt in dwergsterrenstelsels, stelt Cristiana Spingola van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is de eerste auteur van het artikel dat de onderzoekers vandaag publiceren in het vakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. ‘Volgens berekeningen zouden duizenden dwergsterrenstelsels rondom een sterrenstelsel zoals onze Melkweg moeten cirkelen. Maar tot op heden zijn er slechts ongeveer honderd gevonden. Donkere materie is namelijk onzichtbaar, wat kan verklaren dat de dwergsterrenstelsels moeilijk te vinden zijn.’

De wetenschappers bestudeerden voor dit onderzoek een groep sterrenstelsels 3,9 miljard lichtjaren van de aarde verwijderd. Deze sterrenstelsels werkten als een vergrootglas voor een radiobron nog verder van de aarde verwijderd: een zwart gat dat een straal van materiaal uitspuwt op een afstand van 11,7 miljard lichtjaar. Hoe dit in zijn werk gaat, wordt duidelijk in onderstaande animatie:

Uit de gemaakte foto konden de onderzoekers onder meer afleiden dat de donkere materie klonterig en ongelijk verdeeld is in de groep sterrenstelsels. Spingola: ‘Dat kan betekenen dat er zich onzichtbare dwergsterrenstelsels in dat gebied bevinden, of een andere onbekende structuur van donkere materie, maar we weten het niet zeker.’

Geavanceerde numerieke algoritmen moeten de onderzoekers nu helpen om de aard van de waargenomen donkere materie te kwantificeren. Maar de wetenschappers zoeken ook naar meer radiobogen zoals deze.

 

 


Meningen van lezers
Je moet je aanmelden of registreren om je mening te kunnen geven.

Laatst Gewijzigd ( Aug 17, 2018 at 08:51 AM )
Who's Online
Er zijn 130 gasten online
Praatpaal


U moet zich eerst aanmelden voor u berichten kunt plaatsen!
Maak hier een account aan!

Call mutaties sinds vorige week

Newsflash

MarconiOp de zaterdag die het dichtst bij de geboortedag van Marconi ligt (25 april) wordt elk jaar International Marconi Day gehouden, waarbij stations in de lucht komen vanaf of dichtbij plekken waar Marconi actief geweest is. Dit jaar is dat op zaterdag 27 april.

 

 

Geef je mening (0 meningen)
Lees meer... 

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
Design by Mamboteam.com | Powered by Mambobanner.de