de PI4RAZ website


Home arrow Laatste nieuws arrow Newsflash arrow Diverse WW1 herdenkingsstations


Nov 18, 2018 at 12:50 AM
Home
Laatste nieuws
Agenda
Over PI4RAZ
Technische artikelen
FAQs
News Feeds
Advanced Search
PI4RAZ Forum
PI4RAZ Logbook
Foto album
Ham Info
QSL kaartenbak
DX-cluster
JOTA cluster
Live Stream
MUF map
Tropo voorspelling
Agentschap Telecom
VERON
VRZA
Zoetermeer Award
Overig
Administrator
Blog
Contact Us
Links
Laatste Forum Topics
Login Form
Welcome, Guest. Please login or register.
18 November 2018, 01:50:26
Username: Password:
Login with username, password and session length

Forgot your password?
Banner
   Zonne  Rontgenstraling:     X-ray Status    Zonne Geomagnetisme:     Solar Geomagnetic Status
Diverse WW1 herdenkingsstations Print E-mail
Geschreven door Administrator   
Nov 08, 2018 at 08:21 AM

Die hebben we niet meerDiverse landen in de wereld staan vanwege de 100-jarige herdenking van de wapenstilstand in de eerste wereldoorlog het gebruik van speciale roepnamen of prefixen toe. De wapenstilstand vond plaats op 11 november 1918 om 11 uur, maar het Verdrag van Versailles dat officieel een einde maakte aan de eerste wereldoorlog werd pas in het jaar daarop getekend.

 

 

In Amerika en een aantal andere landen was deze dag lang bekend als Armistice Day (Wapenstilstandsdag), maar later werd 11 november in Amerika bekend als Veteranendag, en als herdenkingsdag voor veteranen van alle oorlogen en conflicten in andere landen.

In het weekend van 3 en 4 november was WW1USA in de lucht — niet echt een bijzondere prefix, maar de roepnaam van de National World War I Museum Amateur Radio Club — vanuit het National World War I Museum and Memorial in Kansas City, Missouri. Ook andere geallieerde landen die meededen aan de eerste wereldoorlog hebben amateurstations met bijzondere roepnamen in de lucht om het 100-jarig bestaan van de wapenstilstand te vieren.

In Engeland is het special event station GB100ARM in de lucht tot 28 november, bemand door de HMS Belfast Radio Group. Daar wordt gewerkt vanaf het radiokantoor op de brug van de HMS Belfast.

Het Wireless Institute of Australia (WIA, het Australische AT) heeft een aantal speciale roepnamen toegestaan voor gebruik door alle Australische staten en districten voor de herdenking van de wapenstilstand. Die namen zijn VI#PEACE en VI#LWF, waarbij # afhangt van het Australische roepnaam district — 1 tot 0. Daarnaast zijn er VI100PEACE en VI9PEACE vanaf Christmas Island. Deze roepnamen worden gebruikt van 3 t/m 11 november.

Zoals al eerder gemeld mogen de Belgen in november de OP prefix gebruiken in plaats van ON vanwege de herdenking. De “P” staat voor “poppies” (klaprozen in het Nederlands). De link tussen poppies en de herdenkingsdag voor de wapenstilstand (later, Veteranendag en Herdenkingsdag voor de Oorlogsslachtoffers) werd geïnspireerd door het gedicht uit de eerste wereldoorlog “In Flanders Fields” door John McCrae, waarin hij beschrijft dat poppies de eerste bloemen waren die op de aarde van de soldatengraven groeiden in de Vlaamse regio van België. In sommige landen delen veteranengroepen klaprozen uit op Veteranendag.

Daarnaast is nog t/m 11 november het Franse station TM5PAX in de lucht op alle banden, en vanuit Zuid-Afrika kan je de hele maand November nog ZS100WWI tegenkomen.

 


Meningen van lezers
Je moet je aanmelden of registreren om je mening te kunnen geven.

Who's Online
Er zijn 311 gasten online
Praatpaal


U moet zich eerst aanmelden voor u berichten kunt plaatsen!
Maak hier een account aan!
Polls
FT8:
  

Call mutaties sinds vorige week

Newsflash

5GDe Europese Commissie heeft Nederland en Kroatië gemaand haast te maken met het opstellen van stappenplannen voor het vrijmaken van de 700 MHz frequentieband voor mobiele netwerken. De deadline die hiervoor was gesteld is in juni van dit jaar al verstreken.

 

 

Geef je mening (0 meningen)
Lees meer... 

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
Design by Mamboteam.com | Powered by Mambobanner.de