PI4RAZ Forum

Projecten => Bitx20 => Topic started by: PA3CNO on 4 December 2007, 17:48:02Title: Audio AGC en S-meter
Post by: PA3CNO on 4 December 2007, 17:48:02
Vanwege het simpele rechttoe-rechtaan ontwerp van de Bitx20 is er geen sprake van enige vorm van AGC. Bij een "normale" transceiver wordt van het middenfrequent signaal een regelspanning afgeleid die de versterking van de voorgaande middenfrequent - en soms ook hoogfrequent - versterkertrappen terugregelt. Dat zorgt er dan voor dat als je van de ruis over een sterk station heen draait, je niet de conus van je luidspreker met een plamuurmesje van de muur moet schrapen. Alle stations klinken dan ongeveer even sterk. Daarnaast wordt die regelspanning gebruikt om de S-meter te sturen. Immers, hoe harder het station, hoe meer de versterking teruggeregeld moet worden, hoe hoger de regelspanning en dus ook hoe groter de S-meter uitslag. Dat heeft de Bitx20 dus niet.

Maar daarom niet getreurd. Al zoekende naar nog meer leuke schakelingen stuitte ik in de Yahoo bitx-nieuwsgroep op een discussie over Audio-derived-AGC, ofwel een automatische versterkingsregeling die afgeleid wordt van het laagfrequent. De middenfrequent trappen zijn immers helemaal niet voorbereid op het regelen van de versterking. Dat ziet er dan als volgt uit:

(http://www.pi4raz.nl/images/stories/tech/bitx20/agc/audioagc.jpg)
Schema van de Audio Derived AGC

Deze schakeling wordt geplaatst tussen het draadje wat van je LF versterker naar de bovenkant van de potmeter gaat, en de potmeter zelf. Het ingangssignaal komt via instelpot R1 op de basis van T1 terecht. In de emitter van T1 zit de regelbare stroombron T2 waarmee straks de versterking geknepen gaat worden. Via T1 gaat het signaal naar de basis van T3, die ook nog eens versterkt. Vervolgens gaat het signaal via C4 en R13 naar uitgangs-instelpotmeter.
Maar daarnaast gaat het versterkte signaal van T3 ook nog eens via R11 en C5 naar de basis van T4. En hier begint het regelcircuit. Want als T4 open gestuurd wordt, dan trekt hij via diode D1 de spanning van de versterkertrappen met T1 en T2 omlaag waardoor de versterking daalt. Hoe harder het signaal, hoe verder de spanning naar beneden gaat. Via deze diode wordt de condensator C1, die de spanning van de eerste versterkertrap buffert, dus snel naar beneden getrokken. Wordt het signaal weer zachter, dan zal de condensator geleidelijk via R7 en R12 geladen worden ("hang"-AGC). Op deze manier wordt dus de versterking geregeld.

De S-meter was in het originele ontwerp een meter met een volle schaal van 1mA en werd parallel aan R12 geschakeld. Het is onze bedoeling de regelspanning van de AGC af te nemen van C1 en deze met een AD-convertertje aan de print van de counter/huff&puff toe te voeren. Dan lezen we 'm digitaal uit en tonen deze als een bar op de onderste regel van de frequentie-uitlezing. Hoe mooi wil je het hebben. Maar een meter kan dus ook.

Ik bouwde de schakeling op de bekende manier op, met een moduleprintje:

(http://www.pi4raz.nl/images/stories/tech/bitx20/agc/T_IM003524.jpg)
Opbouw van de AGC. Met excuus voor de ietwat onscherpe foto.

Aan de rechterkant is nog net de Bitx20 met de volumeregelaar te zien. Links zie je nog allerlei parallelgeschakelde elco's waarmee ik een plezierige "hang"-tijd van de AGC probeerde te verkrijgen. Dat is met ongeveer 100u. In het origineel zat 15u, maar dan heb je er een oscillator bijgebouwd... Dat werkte voor geen meter.

Ik heb de uitgangs-instelpot op de helft gezet, en de ingangs-instelpot op 0. Dan met de scoop de spanning op C1 gemeten en dat liep naar de voedingsspanning. Bij het opdraaien van de ingangspot plopt de versterker ineens open en de spanning daalt naar een volt of 6. Het blijkt dat bij spanningen op C1 van boven de 8 à 9 volt de versterker kennelijk in verzadiging komt en dan werkt hij als een soort squelch. Maar ik draaide de ingangspot zo, dat hij rustig ruiste. Bij het afstemmen op een station zie je de regelspanning dalen tot een volt of 2,5 à 3 bij sterke signalen. Het geluidsniveau blijft nou netjes constant (binnen redelijke grenzen; dynamische bereiken van 100dB die gangbaar zijn bij "normale" AGC regelingen zijn hier niet aan de orde...) en we hebben een optie voor een S-meter aansluiting, hetzij met een ouderwetse draaispoelmeter hetzij straks met digitale uitlezing.


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: pd9fj on 4 December 2007, 21:03:22
Verkoop je ook uitbreidings sets hi. ;) Mooi verhaal weer kan niet wachten wanneer ik de eerste gesprekken van Nino op 14.195 mhz kan oppakken. ;D

73

Ferdi
PD9FJ


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: PA3CNO on 4 December 2007, 21:29:26
Tis dat je het aanzwengelt, maar ik heb vanmiddag bijna een uur naar Nino zitten luisteren bij het testen van de AGC... Hij was snoeihard hier, en omdat ik geen van zijn tegenstations kon horen (hij werkte voornamelijk Duitsers) was hij de perfecte test voor de AGC...


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: pd9fj on 5 December 2007, 01:05:05
Je een kilo meer of minder doet het niet voor. Hij inderdaad altijd spijker hard.
Maar het is vaak oorlog op dat kanaal lijkt wel of de mafia daar vetes uitvecht.
Voor jou natuurlijk goed te gebruiken om te testen.
Net me 817 weer terug van de pijnbank eindtrap was poef is kwaal ( oude versie) van dat ding.
Dus me QRP setje is weer terug , wil toch eens kijken hoe hij het gaat doen met jt65a met 1 wat op 14.076

Groet
Ferdi
PD9FJ
 


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: Robert de Kok on 18 December 2007, 00:10:06
Vanavond de AGC schakeling maar eens gebouwd.
Na het uitzoeken door Frank van de goede waarde van C1 werkte de schakeling in een keer zonder problemen.
Ik heb alleen het uitgangspotje achterwege gelaten, omdat er toch al een potmeter (de volumerregelaar) achter zit.
Maar omdat de AGC knap enthousiast versterkt en er dus een flink signaal uit komt, ga ik er toch maar een instelpotje  tussen zetten.

(http://www.rjdekok.nl/razsite/bitx20/agc1.jpg)

Bij gebrek aan ruimte ben ik maar op de tweede verdieping door gaan bouwen.
Ik moet alleen nog een gaatje in de AGC print boren om bij de trimmer van de BFO te komen.

(http://www.rjdekok.nl/razsite/bitx20/agc2.jpg)


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: PA2RF on 2 January 2008, 23:42:06
Zo, de AGC (of AVR, Automatische Volume Regeling) zit er ook in. Volgens bovenstaand schema (inclusief 6V2 zener over de 100uF).
Lijkt allemaal aardig te werken. (Regel)spanning over elko C1 heb ik zien veranderen van 2 (sterk station) tot zo'n 5 V (geen station). Ik heb alleen BC549C torretjes i.p.v. de BC547C driepootjes gebruikt. Verder is voor de ingangspot een 220K exemplaar i.p.v. een 470K pot gebruikt. Die had ik nog wel liggen. Printje is boven de volume potmeter gesoldeerd tegen het VFO-huis aan. Het geheel begint al aardig op een poppenhuis te lijken  8)
Het wordt nu wel lastig om bij de LF amp te komen onder de AGC (AVR) print mocht daar iets mis gaan  :-\

(http://i16.photobucket.com/albums/b20/PA2RF2/BITX20A/IX4.jpg)
73 Ron
.
(http://i16.photobucket.com/albums/b20/PA2RF2/BITX20A/AVR.jpg)


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: PA3CNO on 3 January 2008, 12:12:34
Dan hoop ik dat je de modificatie aan de microfoonversterker al hebt doorgevoerd Ron, anders heb je de eerste uitdaging al te pakken  ;D
In de afregeling van de eindversterker heb ik de extra versterking van de microfoon beschreven - helaas noodzakelijk met onze Motorola mikes. Overigens was de LF met mijn oude bandrecorder-microfoontje wel beter, maar haalt het ook niet bij de extra versterking. Ik denk dat de enkele tor LF versterking in het originele ontwerp gewoon niet voldoende is.


Title: Re: Extra mic ingangstor - Audio AGC en S-meter
Post by: PA2RF on 3 January 2008, 13:47:15
Had niet verwacht dat de Motorola mike zo ongevoelig zou zijn. Ja, heb dat extra torretje (BC549C) er als eerste in gesoldeerd. Een draadje aan C11 om de antenne van een veldsterktemeter geknoopt geeft nu wel een kleine uitslag van de naald van de veldsterktemeter bij flink blazen / fluiten in de mic.  :o Zonder de extra tor lukte dat niet echt.
Op m'n TS130 klonk het tx-signaal wel goed.


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: PD8F on 6 January 2009, 14:16:29
Begrijp ik het goed dat de AGC tussen C81 en potmeter R80 komt?

Fokko


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: PA2RF on 6 January 2009, 14:38:22
Ja, klopt, tussen bovenkant potmeter R80 en C81 (-).


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: PD8F on 6 January 2009, 18:33:28
Is duidelijk Ron. Op het BitX Yahoo forum vroeg iemand trouwens of het mogelijk was de IRF610 i.p.v. de 510 te gebruiken. Ik heb jouw naam genoemd want had van Hugo gehoord dat je dat ook gedaan had, misschien stuurt ie je nog een mailtje. Je kunt ook zelf even kijken: http://groups.yahoo.com/group/BITX20/message/6667

PA gaat nog steeds niet lekker hier, eerst maar eens de AGC.
Bedankt!  Fokko


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: PA2RF on 6 January 2009, 21:31:12
OK Fokko,
De IRF610 heeft een grotere ingangscapaciteit dan de IRF510. Op hogere frequenties zal ie daarom minder presteren.
Daar tegenover staat dat de maximaal toelaatbare Vds van een IRF610 een stuk hoger is: Voor de IRF510 is dat 100 V, die van de IRF610 twee keer zo veel: Vds max = 200V. 
De IRF610 is dus wat robuuster en kan makkelijk hogere voedingsspanningen aan. Ik heb vorig jaar met 4 stuks IRF610 een eindtrapje voor de BITX gebouwd. Zie dit forum=> QRO voor de BITX.


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: PD8F on 7 January 2009, 00:57:54
Oeps, dan heb ik onjuiste informatie verstrekt, meteen even gecorrigeerd op het Yahoo forum.

Ik had het QRO gedeelte nog niet goed doorgelezen maar lijkt me wel een goede optie. Maar dan moet eerst de Bitx klaar.
Nu heb ik er de originele onderdelen (2N7000 en IRF510) in en basis afgeregeld (20 mA bias, 50 mA voor elke 510, drive half open) maar nog steeds geen output. Het kan best zijn dat de mike toch niet zo goed is.
In je QRO verhaal las ik dat je het hebt over 'een controleerbare audiobron (pc/geluidskaart)'.
Als ik nu de uitgang van de laptop geluidskaart aansluit op de Bitx, dan word de PA output controleerbaar. Kan dat kwaad? Dan zou ik hem het beste achter de mike amp kunnen aansluiten dus op de basis van Q15, of gewoon (met audioniveau heel laag) op de microfoon ingang? Wat is het beste denk je?


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: PA2RF on 7 January 2009, 21:37:50
Je kunt proberen een signaal uit de geluidskaart direct op de mic-ingang te zetten (laag (!) nivo). Maar met een natte vinger op de mic ingang en een stukje draad als antenne op C11/C13 zou je in de tx-stand toch ook een signaaltje moeten kunnen produceren wat op je HF set terug te beluisteren is. Is je dat al gelukt?
Verder is in de loop van het project gebleken dat er een extra ingangstorretje nodig is, wanneer de Motorola microfoon/luidspreker wordt gebruikt zoals wij die voor het BITX project hebben ingezet. Dus een extra NPN-torretje voor de mic-ingang (bv een BC549). Kon het schema zo gauw niet meer terugvinden, maar het moet ergens op het forum staan.
Succes maar weer.


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: PD8F on 8 January 2009, 02:19:12
Jahaaa! Ik heb er een piepklein signaaltje uit weten te persen Ron!

Eerst alle soldeerverbindingen toch nog weer eens nagelopen en gezorgd dat alles goed contact maakt. Toen weer opnieuw afgesteld met een ruststroom van ca. 50 mA voor elke eindtor en waarempel. Ik hoor mezelf voor het eerst 'door de lucht' op m'n ontvanger met een S4 signaaltje. Klinkt allerbelaberdst maar dat maakt niet uit. SWR/PWR meter eraan maar de naald komt niet uit de hoek, terwijl de logaritmische schaal toch wel een cm. ruimte heeft voor de eerste watt. We hebben het dus over een paar milliWatt output hooguit.

Maar er komt signaalje uit, hoe klein ook, en dat had ik nog niet eerder meegemaakt.  :D Een kinderhand is gauw gevuld... zo blij  :)

Nu gaat er onderweg natuurlijk nog iets fout maar dat kan opgespoord worden. De IRF510s worden een beetje warm door al dat geschreeuw in die microfoon. Ook moet ik de TX drive en Bias drive allebeide voluit zetten anders komt er niks uit.
Wat ook opvalt is dat ik met het verdraaien van de Tx drive nooit 20 mA haal. Bij het inschakelen van de PTT staat de boel op 0.20A en als ik hem helemaal opendraai gaat ie even naar 0.21A maar als ik even wacht springt ie weer terug naar 0.20A.
Het scheelt dus blijkbaar maar een paar mA, R83 heeft wel duidelijk (hoorbaar) invloed maar levert misschien niet genoeg drive.
Nu heb ik voor R83 een 250 ohm potmetertje moeten nemen omdat er geen 200 meer waren. Dat is het enige nog afwijkende onderdeel in de PA, de rest heeft allemaal exact de juiste waarde en typenummer.

Met een stukje coax naar de ontvanger hoor ik mezelf heel duidelijk. Vlak voor het bandfilter S9+20dB, erna is er nog een S8 over. De 2N5486 krikt hem weer aardig op naar +10dB Zelfs na T3 is er vrijwel geen verlies en op de uitgang van de BS170 zie ik allebeide zelfs +30dB. Op de gate van de 510s komt dus een goed signaal binnen zou je zeggen. Erna ga ik de boel maar niet meer kortsluiten met 50 ohm, kan wat rooksignalen opleveren.

Het Rx signaal is nog steeds erg zwak (heel veel verlies in bandfilter) en ook het uitgangsvermogen is heel erg zwak maar het is tenminste iets en ik kom steeds een stapje dichterbij.

Eerst een grote mok thee om dit kleine succes te vieren. Morgen ga ik nog even met de scoop checken en vergelijken met het Leonard KC0WOX z'n 'Transmitter Scope Waveforms'. Ik heb trouwens een leuk proogrammaatje gevonden om als signaalgenerator te gebruiken: NCH Tone Generator, gratis te downloaden: http://www.nch.com.au/tonegen/

Fokko

P.S. Ik heb hier nog wel een BC549 liggen. Moet daar ook even een spanningsdeler voor? Bijv. 220 b-e en 22k b-c? En een collectorweerstand neem ik aan. Ik kon het op dit forum niet vinden.
 


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: PD8F on 8 January 2009, 03:55:37
Nog even een plaatje van de huidige stand van zaken en om de zaak wat op te fleuren, ander staat er alleen maar tekst... zo saai.

(http://www.wiccaweb.nl/PD8F/bitxjan8b.jpg) (http://www.wiccaweb.nl/PD8F/bitxjan8a.jpg)

Let vooral op de zeer artistieke zelfgemaakte stukjes extra koelplaat.  :P  De IRF510s in reigermodus geplaatst.

Groet, Fokko


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: PA2RF on 8 January 2009, 16:49:00
Leuk om een foto van je vorderingen te zien. En gefeliciteerd met je eerste zendsignaal(tje).
Kan alleen nog maar beter worden !


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: PD8F on 9 January 2009, 10:58:22
Het bandfilter opnieuw afgesteld en het vermogen is iets toegenomen maar nog steeds in de orde van mWatts. Volgens mij is de PA prima maar gaat het in het begin al mis. Als ik een LF signaal van 300 mV instuur zou er aan het begin van de PA zo 200 mW HF binnen moeten komen maar dit is met mijn oude scoop niet te meten zo laag is het. Het begin van KC0WOXs golfvormen zie ik ook nergens op m'n scoop.

Ik stuur uit de laptop een 2kHz. signaaltje in de MIKE IN van 50 mV. Wat meteen opvalt ik dat ik dat geluid uit de BitX hoor komen. (?)
Dat kan toch helemaal niet, in RX stand zit de +12 V van de microfoonversterker immers aan de grond en kan dus helemaal niet versterken. Of zou dat instralen op de LF versterker zijn, dat het trifilaire spoeltje weer een deel van het LF de versterker instuurt? Misschien is dat normaal....

Ook valt het me op dat het voor het minime HF uitgangssignaal helemaal niet uitmaakt of R92 er nu wel of niet inzit. Terwijl het wel degelijk een dynamische microfoon is. Maar het versterkt wel, een toon van 100 mV in komt er met 400 mV (vlak voor het trifilaire spoeltje, tussen collector Q15 en C77) weer uit. Een versterking van 4 keer is niet veel, kan het misschien ook nog zijn?
Ik vond het schemaatje van het extra voorversterkertje trouwens wel op dit forum, bij afregelen. Mischien toch handig om dat te doen?


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: PA2RF on 9 January 2009, 12:25:01
R92 is bedoeld om voedingsspanning aan  een elektreet-microfoontje te leveren. Als je een kristal- of dynamisch microfoontje gebruikt moet je R92 weglaten.
Als je het extra 1-transistors versterkertje inbouwt moet ie weer wel blijven zitten.

Mmmm..
Sommige zaken die je beschrijft klinken alsof de afzonderlijke modules niet goed aan/uit worden geschakeld.
B.v. als je een ingangssignaal aansluit vervolgens PTT geeft en dit signaal weer uit de speaker hoort lijkt me dat niet in orde.
Misschien ook dat niet alle bi-amps goed in-/uitgeschakeld worden. Zijn de diodes in de voedingslijnen wel goed aangesloten?
Misschien is het een idee om eerst in de RX mode te meten welke modules voedingsspanning krijgen en welke in de TX mode.
Dat extra 1-traps transistorversterkertje kan geen kwaad...


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: PD8F on 10 January 2009, 05:44:23
Nee, het is met PTT allemaal in orde. In RX stand hoor ik mezelf terug in de speaker. Toch nog even doorgemeten maar in RX is de 12 V van de microfoonversterker kortgesloten aan massa dus er wordt niks versterkt. Vermoedelijk geeft de dynamische microfoon zoveel signaal dat het door R72, R75 en C77 doorsijpelt de LF versterker in. Ik zou geen andere reden kunnen verzinnen.

De extra transistor verzwakte het signaal, aan de collector van Q15 stond toen ineens nog maar de helft van het ingangssignaal. Eerst dacht ik dat ik een fout had gemaakt dus alles afgebroken en volgens schema weer opnieuw gebouwd. Met een nieuwe BC547C, voor het geval die andere misschien defect was. Helaas, weer hetzelfde resultaat. Zo vreemd.... ik heb wel eens vaker een versterkertje gemaakt met een BC547 maar nog nooit eentje die het signaal verzwakte.  ???

Dus toen maar weer zoals eerst gemaakt, dan is de versterking tenminste redelijk. Ik heb een fiks LF signaal van 750 mV op de ingang gezet en dat staat er 2,25 Volt op de collector van Q15. Aan de uitgang van de BFO is dan nog een LF signaal van 750 mV over. Maar vlak voor het kristalfilter nog maar 100 mV. Maar dan meet ik wel LF natuurlijk, dus misschien is dat wel normaal.
Ik heb de vraag ook maar even op het Yahoo forum gezet, misschien komt daar nog iets nuttigs uit.

Maar het begint er wel steeds meer op te lijken dat de fout niet in de eindtrap zit maar ergens daarvoor.


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: pe1jxi on 3 December 2011, 23:14:55
Bedank voor het schema dit was waar ik naar zocht
ik heb het gebouwd en het werkt perfect ik ben er blij mee
Ik heb alvast wat foto's van mijn Bitx op www.qrz.com geplaatst

73 Pe1jxi


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: pe1jxi on 31 December 2013, 23:51:03
ik heb er inmiddels een printje van gemaakt ;)


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: pe1jxi on 31 December 2013, 23:54:41
onder kant  :) :) :)


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: pe1jxi on 31 December 2013, 23:57:23
Hier het Eagle bestand
is trouwens het eerste printje welk ik met eagle  heb gemaakt


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: pd0sbr on 19 August 2014, 12:04:38
Hallo allemaal

IK heb in tussen de AGC met s meter ook gemaakt deze doet het goed op het eerste gezicht
Maar ik ben van mening dat het audio geluid wat blikkerger word kan dit kloppen

Gr |Harry


Title: Re: Audio AGC en S-meter
Post by: PA3CNO on 20 August 2014, 14:19:02
Heb die klacht niet eerder gehoord... Er zijn twee mogelijkheden: óf door de AGC werking klinkt het signaal wat "geknepener" (wat natuurlijk ook zo is) en daardoor wat onnatuurlijker, óf de koppelcondensatoren houden teveel laag tegen. In dat geval zou je kunnen proberen C2 en C3 wat te vergroten (tot 470nF o.i.d.). Theoretisch zouden die nogal als hoogdoorlaatfilter kunnen fungeren door de lage basis impedantie van de transistor die er achter hangt.