PI4RAZ Forum
23 January 2018, 19:52:25 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Nieuwe sectie: Projecten, met als eerste board de Bitx20!
 
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: k1 - Inventarisatie  (Read 5212 times)
PA3CNO
Senior
****
Posts: 348View Profile WWW Email
« on: 27 May 2008, 00:06:12 »

Het is zover. Na een jaar verliefd naar de plaatjes gekeken te hebben, heb ik 'm uiteindelijk toch maar besteld: het bouwpakket van de Elecraft K1 4-band CW transceiver. Specificaties: minimaal 5W uit, 40, 30, 20 en naar keuze (tijdens het bouwen) 17 of 15m. Ik ben er nog niet helemaal uit. Met het zonnevlekken maximum voor de deur is 15m misschien wel leuk. Maar ik maak op 17m toch ook altijd hele interessante verbindingen. Ik weet het dus nog niet.

Dit is niet helemaal te vergelijken met de Bitx20 of de MKARS80. Zeker niet qua prijs. Door de lage dollarkoers transformeerde de $646,25 die het grapje inclusief verzendkosten kostte, naar een lieve EUR 377. Maar ja, aan de poort van Nederland rammelt Wouter met de centenbak en dus moest ik nog EUR 92 BTW en invoerkosten aftikken. Het geheel is ook iets complexer: het is een computergestuurde transceiver, maar wel met VFO. Variabel kristalfilter (200, 400 en 800Hz bandbreedte), memory keyer met 2 memories, Iambic A en B modes, 5-50wpm, handpomp kan ook, en ik kocht er gelijk maar de automatische antennetuner, noise blanker en de Battery optie bij. Er hoeft straks alleen nog maar een stuk draad aan en dan ben ik QRV op 4 banden.

De doosjes werden keurig afgeleverd vorige week donderdag, maar omdat ik van het weekend in Engeland was, kon ik pas vanavond met mijn speelgoed beginnen. De eerste klus is niet de leukste: het zeer uitgebreide manual raadt aan om de componenten eerst op aanwezigheid en correctheid te verifieren met de stuklijst in Appendix A. En hoewel ik het volste vertrouwen in Elecraft heb, heb ik me toch maar eerst gestort op het controleren van alle onderdelen. Daar is de eerste avond nu mee opgegaan: eindeloos condensatortjes en weerstandjes tellen. De weerstanden zitten op willekeurige volgorde tussen twee kartonnetjes geperst en dat is een kwestie van geduldig aanvinken welke je gehad hebt. Inmiddels is het middernacht en alle onderdelen zijn aanwezig. Mooi! De volgende keer kan ik dan echt gaan solderen. Dat zal helaas pas vrijdag zijn; morgen bandrepetitie, woensdag clubavond en donderdag optreden... Maar wat in het vat zit, verzuurt niet... De telling:


De zakjes met onderdelen. In de appendix staan de plaatjes van de meeste onderdelen erbij, om het zoeken te vergemakkelijken


De Automatische Antenne Tuner. Gewoon weer een zak onderdelen. En een hoop spoelen om te wikkelen...


Het controleren van de onderdelen. De 60 condensatoren van 0.001, 0.047 en 0.01uF had ik hier al gehad. Nog maar een bergje te gaan.

Wordt vervolgt: de eerste stap is nu het assembleren van het 4-bands filter bord. En dan zal ik toch moeten besluiten of het 17m of 15m wordt...
« Last Edit: 1 January 2011, 19:36:19 by admin » Logged
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!