PI4RAZ Forum
20 August 2018, 14:36:37 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Nieuwe sectie: Projecten, met als eerste board de Bitx20!
 
   Home   Help Search Login Register  
Pages: 1 [2]
  Print  
Author Topic: Audio AGC en S-meter  (Read 57064 times)
PD8F
Nieuweling
*
Posts: 49


View Profile Email
« Reply #15 on: 8 January 2009, 03:55:37 »

Nog even een plaatje van de huidige stand van zaken en om de zaak wat op te fleuren, ander staat er alleen maar tekst... zo saai.



Let vooral op de zeer artistieke zelfgemaakte stukjes extra koelplaat.  Tongue  De IRF510s in reigermodus geplaatst.

Groet, Fokko
Logged
PA2RF
Junior
**
Posts: 95



View Profile Email
« Reply #16 on: 8 January 2009, 16:49:00 »

Leuk om een foto van je vorderingen te zien. En gefeliciteerd met je eerste zendsignaal(tje).
Kan alleen nog maar beter worden !
Logged
PD8F
Nieuweling
*
Posts: 49


View Profile Email
« Reply #17 on: 9 January 2009, 10:58:22 »

Het bandfilter opnieuw afgesteld en het vermogen is iets toegenomen maar nog steeds in de orde van mWatts. Volgens mij is de PA prima maar gaat het in het begin al mis. Als ik een LF signaal van 300 mV instuur zou er aan het begin van de PA zo 200 mW HF binnen moeten komen maar dit is met mijn oude scoop niet te meten zo laag is het. Het begin van KC0WOXs golfvormen zie ik ook nergens op m'n scoop.

Ik stuur uit de laptop een 2kHz. signaaltje in de MIKE IN van 50 mV. Wat meteen opvalt ik dat ik dat geluid uit de BitX hoor komen. (?)
Dat kan toch helemaal niet, in RX stand zit de +12 V van de microfoonversterker immers aan de grond en kan dus helemaal niet versterken. Of zou dat instralen op de LF versterker zijn, dat het trifilaire spoeltje weer een deel van het LF de versterker instuurt? Misschien is dat normaal....

Ook valt het me op dat het voor het minime HF uitgangssignaal helemaal niet uitmaakt of R92 er nu wel of niet inzit. Terwijl het wel degelijk een dynamische microfoon is. Maar het versterkt wel, een toon van 100 mV in komt er met 400 mV (vlak voor het trifilaire spoeltje, tussen collector Q15 en C77) weer uit. Een versterking van 4 keer is niet veel, kan het misschien ook nog zijn?
Ik vond het schemaatje van het extra voorversterkertje trouwens wel op dit forum, bij afregelen. Mischien toch handig om dat te doen?
Logged
PA2RF
Junior
**
Posts: 95



View Profile Email
« Reply #18 on: 9 January 2009, 12:25:01 »

R92 is bedoeld om voedingsspanning aan  een elektreet-microfoontje te leveren. Als je een kristal- of dynamisch microfoontje gebruikt moet je R92 weglaten.
Als je het extra 1-transistors versterkertje inbouwt moet ie weer wel blijven zitten.

Mmmm..
Sommige zaken die je beschrijft klinken alsof de afzonderlijke modules niet goed aan/uit worden geschakeld.
B.v. als je een ingangssignaal aansluit vervolgens PTT geeft en dit signaal weer uit de speaker hoort lijkt me dat niet in orde.
Misschien ook dat niet alle bi-amps goed in-/uitgeschakeld worden. Zijn de diodes in de voedingslijnen wel goed aangesloten?
Misschien is het een idee om eerst in de RX mode te meten welke modules voedingsspanning krijgen en welke in de TX mode.
Dat extra 1-traps transistorversterkertje kan geen kwaad...
« Last Edit: 9 January 2009, 22:40:46 by PA2RF » Logged
PD8F
Nieuweling
*
Posts: 49


View Profile Email
« Reply #19 on: 10 January 2009, 05:44:23 »

Nee, het is met PTT allemaal in orde. In RX stand hoor ik mezelf terug in de speaker. Toch nog even doorgemeten maar in RX is de 12 V van de microfoonversterker kortgesloten aan massa dus er wordt niks versterkt. Vermoedelijk geeft de dynamische microfoon zoveel signaal dat het door R72, R75 en C77 doorsijpelt de LF versterker in. Ik zou geen andere reden kunnen verzinnen.

De extra transistor verzwakte het signaal, aan de collector van Q15 stond toen ineens nog maar de helft van het ingangssignaal. Eerst dacht ik dat ik een fout had gemaakt dus alles afgebroken en volgens schema weer opnieuw gebouwd. Met een nieuwe BC547C, voor het geval die andere misschien defect was. Helaas, weer hetzelfde resultaat. Zo vreemd.... ik heb wel eens vaker een versterkertje gemaakt met een BC547 maar nog nooit eentje die het signaal verzwakte.  Huh

Dus toen maar weer zoals eerst gemaakt, dan is de versterking tenminste redelijk. Ik heb een fiks LF signaal van 750 mV op de ingang gezet en dat staat er 2,25 Volt op de collector van Q15. Aan de uitgang van de BFO is dan nog een LF signaal van 750 mV over. Maar vlak voor het kristalfilter nog maar 100 mV. Maar dan meet ik wel LF natuurlijk, dus misschien is dat wel normaal.
Ik heb de vraag ook maar even op het Yahoo forum gezet, misschien komt daar nog iets nuttigs uit.

Maar het begint er wel steeds meer op te lijken dat de fout niet in de eindtrap zit maar ergens daarvoor.
Logged
pe1jxi
Nieuweling
*
Posts: 24


View Profile Email
« Reply #20 on: 3 December 2011, 23:14:55 »

Bedank voor het schema dit was waar ik naar zocht
ik heb het gebouwd en het werkt perfect ik ben er blij mee
Ik heb alvast wat foto's van mijn Bitx op www.qrz.com geplaatst

73 Pe1jxi
Logged
pe1jxi
Nieuweling
*
Posts: 24


View Profile Email
« Reply #21 on: 31 December 2013, 23:51:03 »

ik heb er inmiddels een printje van gemaakt Wink
Logged
pe1jxi
Nieuweling
*
Posts: 24


View Profile Email
« Reply #22 on: 31 December 2013, 23:54:41 »

onder kant  Smiley Smiley Smiley
Logged
pe1jxi
Nieuweling
*
Posts: 24


View Profile Email
« Reply #23 on: 31 December 2013, 23:57:23 »

Hier het Eagle bestand
is trouwens het eerste printje welk ik met eagle  heb gemaakt
Logged
pd0sbr
Nieuweling
*
Posts: 3


View Profile Email
« Reply #24 on: 19 August 2014, 12:04:38 »

Hallo allemaal

IK heb in tussen de AGC met s meter ook gemaakt deze doet het goed op het eerste gezicht
Maar ik ben van mening dat het audio geluid wat blikkerger word kan dit kloppen

Gr |Harry
Logged
PA3CNO
Senior
****
Posts: 364



View Profile WWW Email
« Reply #25 on: 20 August 2014, 14:19:02 »

Heb die klacht niet eerder gehoord... Er zijn twee mogelijkheden: óf door de AGC werking klinkt het signaal wat "geknepener" (wat natuurlijk ook zo is) en daardoor wat onnatuurlijker, óf de koppelcondensatoren houden teveel laag tegen. In dat geval zou je kunnen proberen C2 en C3 wat te vergroten (tot 470nF o.i.d.). Theoretisch zouden die nogal als hoogdoorlaatfilter kunnen fungeren door de lage basis impedantie van de transistor die er achter hangt.
Logged
Pages: 1 [2]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!