C2000 storing door onderhoud

C2000

c2000De oorzaak van de storing in het C2000-netwerk die op de avond van 26 juni plaatsvond in Brabant was het gevolg van onderhoudswerkzaamheden, meldt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten in antwoord op kamervragen van het lid Wolbert (PvdA).

 

 

'De storing deed zich voor op een punt in de infrastructuur waar verschillende lijnen – waaronder de lijnen die communicatie tussen hulpverlener en de meldkamer mogelijk maken – samenkomen', aldus de minister.

Door de storing was er slechts beperkt communicatie mogelijk via het C2000-netwerk in de regio Brabant. Naar de exacte oorzaak van de storing wordt onderzoek gedaan. Opstelten: 'Aan de hand van het resultaat zal bepaald worden hoe een soortgelijke storing in de toekomst voorkomen kan worden.'

Veiligheidsregio's voorbereid op uitval C2000

Veiligheidsregio’s zijn door middel van zogenaamde fall back-plannen voorbereid op storingen die leiden tot beperkte communicatie via het C2000-netwerk. 'Dit betekent dat regio’s in dit soort gevallen terugvallen op alternatieve communicatiemiddelen en in enkele gevallen opschalen', aldus Opstelten.

Dit was het geval tijdens een storing op 25 juli 2013 in Brabant. De veiligheidsregio schaalde vanwege de storing op naar GRIP 2. Dit betekent dat er speciale teams werden opgeroepen, bestaand uit politie, brandweer en ambulancedienst, ondersteund door gemeenten die de aansturing coördineerden. Ook werd tijdens deze storing gebruik gemaakt van mobiele telefonie.