Hawaii beschouwt simplex net als veiligheidsmaatregel

Mastje...Amateurs op Hawaï herontdekken de kracht van simplex, vooral wanneer ze in geval van nood verbindingen moeten kunnen maken.

 

Het is alleen bedoeld om te oefenen – en het is ook alleen maar om samen te zijn – maar een maandelijkse bijeenkomst van amateurs op het Hawaïaanse eiland Oahu biedt meer mogelijkheden dan alleen de reguliere check-ins en discussies over lokale nieuwsgebeurtenissen. Het gaat hier om het Leeward Simplex Radio Net en het groeide uit van een ragchew tot een net nadat de radio-operators zich realiseerden dat hun on-air-activiteiten een geweldige kans boden om de gemeenschap, provincie en staat verbonden te houden tijdens een crisis op het eiland zonder afhankelijk te zijn van repeaters. Stacy Holbrook, KH6OWL, een van de netwerkbeheerders, vertelde dat tijdens een recent geïmproviseerd vrijdagavondnet een station een contact van 42 kilometer maakte met de noordkust van het eiland – een belangrijke verbinding die van vitaal belang zou kunnen zijn bij het doorgeven van informatie in noodgevallen.

Het volgende Leeward simplex net wordt gehouden op vrijdag 23 februari. Stacy en de andere netbeheerders, Todd, KH6TOD, en Allan, WH6GRO, hopen het aantal deelnemers te zien groeien, zodat iedereen voorbereid is op een noodsituatie.

De amateurs geloven zo sterk in simplex dat ze deelnemen aan een apart netwerk waarbij ze WINLINK gebruiken om e-mails of berichten vanaf hun computers digitaal via de radio te verzenden zonder afhankelijk te zijn van externe stroom of internet. Het laatste geplande simplex WINLINK-net was op zondag 18 februari en de operators hebben geoefend met het verzenden van Safe-at-Home-berichten.

Stacy vertelde dat deze kleine netten een grote rol spelen bij het veerkrachtiger maken van het eiland. Hij zei dat een dichtbevolkte plaats als Hawaï, met zo’n geïsoleerde ligging midden in de Stille Oceaan, altijd voorbereid moet zijn.

Het is goed om te realiseren dat repeaters in het gunstigste geval voorzien zijn van een noodstroomvoorziening, evenals basisstations van mobiele telefoons. Deze laatsten hebben een wettelijke verplichting om tenminste 8 uur te kunnen blijven draaien op noodstroom, maar daarna is het dan ook afgelopen. Mocht een serieuze stroomuitval dus langer duren, dan zijn zowel repeaters als mobiele telefoons niet meer te gebruiken. Het is dus goed om voorbereid te zijn op het maken van directe verbindingen in plaats van te vertrouwen op externen apparatuur waar je geen invloed op hebt.

 

Eén gedachte over “Hawaii beschouwt simplex net als veiligheidsmaatregel”

Reacties zijn gesloten.