Philips experimenteerdozen

 Philips experimenteerdozen

 

Wie is er niet groot mee geworden ?

Tussen 1955 en 1980/1986 heeft Philips onder de naam "Philips bouwdozen" een groot aantal elektronica bouwpakketten, experimenteerdozen en onderdelen pakketten op de markt gebracht. De bouwdozen activiteit was gestart als onderdeel van de promotie voor de verkoop van componenten aan de totale markt en bood Elonco en daarmee Philips Nederland de gelegenheid een educatieve en promotionele rol te spelen vanaf de onderkant van de markt.

In 1955 is Elonco, Philips Nederland, begonnen met de verkoop van de eerste bouwpakketten.
Dit waren de AM3, AFM4, FM1, FM2 en de HF10 ontwikkeld door Amea in Den Haag. Philips had in die tijd in Den Haag een ontwikkellab voor andere merken.
Naast de verkoop van deze bouwpakketten werd er door Elonco een eigen ontwikkellab bouwdozen opgestart waar de Pionier Junior en de Pionier Senior zijn ontwikkeld. Eind jaren 50 is door deze afdeling bouwdozen begonnen met de ontwikkeling van HiFi bouwdozen zoals de HF302 en de FM13. Begin jaren 60 is er een begin gemaakt met de ontwikkeling van onderdelenpakketten en de Electronische Experimenteerdozen EE8, de EE20 en de RE1 en RE2.

Medio 1965 is de ontwikkeling van de EE bouwdozen overgegaan naar het concern het toenmalige RGT Radio, Grammofoon, Televisie die er een wereldwijde activiteit van heeft gemaakt. Bij RGT zijn aan de bouwdozen nog toegevoegd de ME Mechanical Engineer en Philiform. De verdere ontwikkeling van de EE bouwdozen is gedaan bij Philips Hamburg in Duitsland die vervolgens een flinke uitbreiding hebben gegeven aan de mogelijkheden van deze bouwdozen. Bij Philips Hamburg zijn ook de Chemie, Mineralogie en de Natuurkunde dozen toegevoegd.

De afdeling Bouwdozen van Philips Nederland is door blijven gaan met het ontwikkelen van HiFi versterkers en Tuners, luidspreker boxen en de onderdelenpakketten. Er zijn ook een aantal boekjes verschenen, zoals luidsprekerbehuizingen voor zelfbouw, schakelingen voor amateurs en het blad hobbyskoop waarin veel wetenswaardigheden over bouwdozen te lezen was en tevens heel veel andere technische artikelen.
In 1980 is de afdeling bouwdozen van Philips Nederland opgeheven. Het traditioneel geknutsel (opbouw van complete apparatuur) zou meer en meer plaats gaan maken voor gepuzzel, het aan elkaar haken van elektronica blokjes.

Na 1980 is Philips TSCA (Technische service afdeling) nog tot en met 1986 doorgegaan met het in de handel brengen van Philips Electronische Experimenteerdozen die bij de Philips organisatie in Duitsland, Philips Hamburg, waren ontwikkeld. Veel jongeren die kennis hebben gemaakt met een van de experimenteerdozen hebben in een later stadium elektrotechniek, telecommunicatie of radiotechniek als studierichting gekozen.

Wanneer je googelt op “Philips experimenteerdozen” kom je al snel een aantal interessante websites tegen:

Zo geeft Steef Koenen op

http://sharon.esrac.ele.tue.nl/~pa0ib/bouwdozn/index.html

een goed overzicht van de experimenteerdozen die Philips tussen 1955 en 1986 op de markt gebracht heeft.

Norbert Old heeft een zeer uitgebreide website (Duitstalig) en behandelt Philips/Schuco Experimenteer systemen. Dit is een van de meest uitgebreide websites die ik m.b.t. de Philips experimenteerdozen ben tegengekomen.

http://norbert.old.no/kits/ee2000/index.html

Omdat ik destijds veel met de EE2040, EE2041 en EE2003 heb zitten freubelen was deze google-sessie een “feest der herkenning” voor me. Ik vond m’n favoriete ontvanger van destijds weer terug op de website van Sjaak:

http://www.sjelab.nl/index.html

Een UKG ontvangertje: