P2000 stilletjes afgeschaft

P2000P2000 is al jaren het systeem voor hulpdiensten om gealarmeerd te worden, zoals de ambulance. Maar nu is er besloten om het af te schaffen. Dat betekent dat mensen minder goed weten wat er allemaal gebeurt.

 

Minister van Justitie Yesilgöz heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd waarin zij aankondigt dat de automatische persalarmering van de hulpdiensten Ambulancezorg Nederland, Brandweer en Politie zal worden stopgezet. Ze volgt een advies van de landsadvocaat.

Per 1 april volgend jaar worden de zogenoemde P2000-meldingen van de hulpdiensten versleuteld. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de journalistieke beroepsgroep, waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Journalisten, die op korte termijn met de minister in gesprek gaat.

Vanuit de hoek van Ambulancezorg is de wens gekomen om het meldingssysteem P2000 af te schaffen, weet Nieuws op Beeld. Het zou inbreuk maken op de privacy van gedupeerden en daarmee tegen de AVG ingaan.

Als ambulance-meldingen van P2000 worden geschrapt, zie je niet meer of een ambulance onderweg is naar een bepaalde straat. In de ogen van de media is het besluit om het persalarm te schrappen een ‘ernstige aantasting van de persvrijheid’. Het staat haaks op het streven naar een open overheid. Zonder persalarm kunnen we ook de overheid niet meer controleren op de werking hiervan, aldus Nieuws op Beeld.

Volgens de landsadvocaat bestaat er een kans dat er persoonsgegevens worden verstuurd en dat is in strijd met de privacywetgeving. Nieuws op Beeld kan niet begrijpen wat er privacygevoelig is aan de meldingen.

Dit zal gevolgen hebben voor bekende sites als 112meldingen.nl en regio15.nl, die zwaar leunen op de P2000 meldingen.

 

Eén gedachte over “P2000 stilletjes afgeschaft”

  1. Onmogelijk voor deze datum. Alle pagers dienen dan vervangen te worden en de aanbesteding is er net uit. Mogelijk dat ze zoals de ambulance gaan alarmeren, maar ook dat is nog geheel onduidelijk.
    Ambulance alarmeert alleen met een ritnummer en prioriteit. Dus dit kan ook zo bij de Brandweer gedaan worden. Echter de Politie persalarmering zal een denktank worden.
    Terug naar de communicator?

    Dus de 1 april zal sowieso niet haalbaar zijn.

Reacties zijn gesloten.