Kristalontvangers

jampot ontvanger

jampot ontvangerZe liggen in het digitale tijdperk niet meer zo voor de hand, maar zolang er nog in AM uitgezonden wordt op de middengolf zijn het leuke dingen om naar te luisteren en ze zijn gemakkelijk te bouwen: Kristalontvangers. Het mooie ervan is dat de zender alle energie levert: kristalontvangers hebben geen voeding nodig.

 

 

Misschien wel niet voor niets is het artikel over Radio Blan's Jampot Ontvanger het op één na populairste artikel op deze site. De meeste ontwerpen gaan over middengolf ontvangst, maar er is ook een hoop lol te beleven op de kortegolf met ontwerpjes gebaseerd op een T50-2 (rood) of T50-6 (geel) ringkern waarmee kleine spoelen met hoge Q te maken zijn (noodzakelijk voor enige selectiviteit). De wat grotere T68 kernen of nog groter zijn ook geschikt.

Op internet is HEEL veel informatie te vinden (Google maar eens op "crystal set" ) maar een zeer informatieve is:
http://www.mds975.co.uk/Content/crystalsets2.html . Denk niet dat kristalontvangers waardeloos zijn: er zijn stations van over de hele wereld mee te ontvangen zoals All India Radio, Radio Australia en Cuba. Een kortegolf ontwerpje heeft maar een handvol onderdelen nodig. De signaalniveau's liggen daarbij in de orde van 500uV tot 2mV. Een goede kristalontvanger kan signalen tot 400uV of minder nog wel detecteren, maar veel hangt af van de oortelefoon en niet in de laatste plaats je eigen oren. Vaak is er sprake van QSB en ook zitten verafgelegen stations nogal eens op dezelfde frequentie als minder verafgelegen stations. Een kristalontvanger is makkelijk te bouwen, kristal oortelefoons worden nog steeds geleverd door Conrad en het is bij uitstek een leuk project om samen met kind of kleinkind te bouwen. Er gaat dan een wereld voor ze open.